Porovnanie kvality nahrávok v rôznych vydaniach/remastroch

Žánrově nezařaditelné

Porovnanie kvality nahrávok v rôznych vydaniach/remastroch

Příspěvekod Fantomas » stř 18. úno 2026 10:07:43

Fantomas

Re: Porovnanie kvality nahrávok v rôznych vydaniach/remastro

Příspěvekod tomashr » pát 20. úno 2026 14:06:17

Je to zajímavé téma a určitě to není černobílé ve stylu “staré perfektní, nové DR zmrvené”…
Já mám třeba velkou slabost pro Beatles (mám toho fakt mraky jak na vinylu, tak různé digiverze) a tam je to tak půl na půl. Nejstarší alba upřímně neměla mastering nic moc a pozdější remastery je dost zvedly (CD i některé ryze digi). Naopak třeba Abbey Road je fakt asi nejlepší na tom prvním vinylu, některé pozdější jsou pořád slušné, ale o zlepšení se mluvit nedá podle mne u žádného.
tomashr

Příspěvekod blesk » pát 20. úno 2026 14:44:37

Často mám neviem prečo dojem, že sa vyberajú nahrávky s max DR a napriek tomu stoja za hovno. (napr 50-80% playlistu Harman). Nemyslím tým že by Tracy Chapman (Fast Car) alebo Daft Punk (Get lucky) boli nejaké prišerné odrhovačky, ale podľa mňa sa na tom nedá posudzovať kvalita/nekvalita aparátu. Pritom velmi často zaznievajú práve tieto nahrávky aj na výstavách (napr Mark Levinson+JBL Makalu v Mnichove 2025). Podľa toho sa mi javil ten aparát dosť hlboko priemerný. Resp oveľa horšie, pre mňa bol obrovským sklamaním. Mám dojem že konecernové (Harmann) značky majú dnes kvalitu ako pivo Heineken. Neurazí ale ani nepoteší.
Myslím si, že by sa malo viac pozornosti venovať tomu ako nahrávka vznikla (technika nahrávania - nablízko/diaľku, viac mic a ich umiestnenie, aké mic, použitá záznamová a postprodukčná technika…), aký je historický kontext (obsadenie orchestra, dobové/moderné nástroje), samozrejme vklad dirigenta a jeho spôsob interpretácie, kvalita orchestru, akustika sály samotnej…).
Samozrejme hovoriť o “super dynamike” pri diele čo má DR 4-5 je hrubá hluchota (nezriedka si permanentný rachot zamieňajú hisfisti s dojmom dynamiky)
2x iFi iSilencer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech, Viablue, Viborg, prepoje:Burmester, Audioquest
blesk

Příspěvekod Fantomas » pát 20. úno 2026 17:29:53

Je to tak aj z mojej skúsenosti. Vždy treba byť obozretný pri nových remastroch, ako píšete nejde len o DR, ak teda nie je v podozrivo nízkych hodnotách. Je to náročné pre poslucháčov, ktorí idú aj po zvukovej kvalite, najprv si človek musí urobiť normálne že rešerš, ale mňa to baví. :lol:

Príklad Jacksonov album Dangerous, kde nový remaster do SACD od MOFI sklamal: https://magicvinyldigital.net/2025/08/01/michael-jackson-dangerous-is-the-mofi-edition-sacd-vinyl-record-magnificent-or-disappointing/
Iné Jacksonove albumy od MOFI sú však už iná káva a teda skutočne vydarene remastrované - hoci nie všetko je ponechané v pôvodnom zámere (napr. album Of the Wall).
Fantomas

Příspěvekod 4mike » pát 20. úno 2026 21:30:37

blesk píše:....Nemyslím tým že by Tracy Chapman (Fast Car) alebo ...... ale podľa mňa sa na tom nedá posudzovať kvalita/nekvalita aparátu....

Dá ale ne podle této jediné skladby ikdyž je nástrojově vcelku pestrá, vhodných je tam víc na a za mne tu deska je vhodné zařadit do repertoáru testovacích.
Ještě k těm rúzným vydáním
Ranné The Wall vycházelo v Evropě coby 77774603683 ( jo fajn, nějak to obstojně hraje)
Jenže pak jsem narazil na 7464361832 a nastalo wow, (DR víceméně shodné)
Totéž u A Momentary Laps .... 77774806824 vs 7464405992 v obou případech bylo fuk jestli to Harvest tiskl v Německu, Holandsku či UK, Columbia je jiný kafe
4mike

Zpět na Ostatní hudba