od blesk » pát 20. úno 2026 14:44:37
Často mám neviem prečo dojem, že sa vyberajú nahrávky s max DR a napriek tomu stoja za hovno. (napr 50-80% playlistu Harman). Nemyslím tým že by Tracy Chapman (Fast Car) alebo Daft Punk (Get lucky) boli nejaké prišerné odrhovačky, ale podľa mňa sa na tom nedá posudzovať kvalita/nekvalita aparátu. Pritom velmi často zaznievajú práve tieto nahrávky aj na výstavách (napr Mark Levinson+JBL Makalu v Mnichove 2025). Podľa toho sa mi javil ten aparát dosť hlboko priemerný. Resp oveľa horšie, pre mňa bol obrovským sklamaním. Mám dojem že konecernové (Harmann) značky majú dnes kvalitu ako pivo Heineken. Neurazí ale ani nepoteší.
Myslím si, že by sa malo viac pozornosti venovať tomu ako nahrávka vznikla (technika nahrávania - nablízko/diaľku, viac mic a ich umiestnenie, aké mic, použitá záznamová a postprodukčná technika…), aký je historický kontext (obsadenie orchestra, dobové/moderné nástroje), samozrejme vklad dirigenta a jeho spôsob interpretácie, kvalita orchestru, akustika sály samotnej…).
Samozrejme hovoriť o “super dynamike” pri diele čo má DR 4-5 je hrubá hluchota (nezriedka si permanentný rachot zamieňajú hisfisti s dojmom dynamiky)
2x iFi iSilencer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech, Viablue, Viborg, prepoje:Burmester, Audioquest