blesk a cesta za ZVUKOM

Re: blesk a cesta za ZVUKOM

Příspěvekod Lubos » čtv 04. pro 2025 11:17:31

Súhlasím s výsledkom, známy už ho ale nevrátil … :lol:
Lubos

Příspěvekod blesk » čtv 04. pro 2025 18:48:21

Lubos, tebe ďakujem, že si ma k nemu nasmeroval
2x iFi iSilencer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech, Viablue, Viborg, prepoje:Burmester, Audioquest
blesk

Příspěvekod blesk » čtv 04. pro 2025 19:53:06

Čakal som samozrejme nejaký posun vo zvuku. Priam som sa bál si to požičať:-)
Prvý dojem je väčší a je to vykreslenejšíe odspodu. Zároveň vnímam lepšie detail. Väčšie dynamické rozdiely a vhľad do nahrávky.
Ďalšie počúvanie odhaľuje ešte lepšiu separáciu a zároveň trochu iné podanie detajlu a priestorovej informácie. Stredné pásmo je akoby menej na seba upozorňujúce, roztiahla sa scéna. V live nahrávkach sú precízmejšie odseparované zdroje aj v hľbke priestoru, najmä to vnímam na kotloch, bicích nástrojoch a tým je lepšie ohraničený priestor smerom do hľbky.

Pozitívne vnímam že tonalita sa prakticky nezmení. Menej dokonca ako pri zmene napájacieho kábla.

Kamarát ho porovnával s top modelom integrovaného zosilňovača od McIntosh za 3x násobnú cenu. Mal na porovnanie len jeden kus Canor AI 1.20.
Napísal:
“ No ja som celkom nadšený…ako vo všetkom pre mňa podstatnom prekonáva MA12000…
je muzikálnejší, rýchlejší a dôraznejší s lepšou kontrolu…prirodzenejší prednes…ako vlastne nemám velmi čo zvažovať…”
Naposledy upravil blesk dne čtv 08. led 2026 7:26:22, celkově upraveno 3
2x iFi iSilencer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech, Viablue, Viborg, prepoje:Burmester, Audioquest
blesk

Příspěvekod blesk » pon 08. pro 2025 18:12:32

Doplnil som po ďalšom počúvaní popis zvuku vyššie.
blesk

Příspěvekod blesk » pát 20. úno 2026 21:55:37

To že digitálna cesta pred DAC-om je dosť citlivá na aj pomerne malé zmeny, mi potvrdili aj experimenty so zaradením 2ks iFi iSilencerov a galvanickej USB izolácie Topping HS02, ale aj zmeny na pozícii USB kábla.

Najlepšie sa mi javí mať iSilencer nielen pred streamerom ale aj pred “audio” switchom. Teda switchom, ktorý je dedikovaný len pre streamer a napájaný lineárnym zdrojom Allo Shanti zapojeným za oddelovacím trafom. Dôjde k ďalšiemu sprehľadneniu scény a celkovému “ukľudneniu”, zvýši sa pritom rozlíšenie a vnímanie detailu.

Skúšal som zatial 4 rôzne USB káble:
-“tkanička” od Holo Audio na konci cez jeden závit ferit - Na spodu najrozplyzlejšie, najmenej prehľadné, scéna najmenej zaostrená na zdroje, určitá prezentnosť či nekľud na vyššich stredoch.

-DYI strieborný kábel - tenši a svetlejši aj keď trochu transparetnejší ale aj analytickejši prejav.

-Jak Audio CBL USB 1a: https://www.jak-audio.com/sk/cbl-usb-1a/
Zatial najlepšie. Proti vyšie uvedeným najvykreslenejšia scéna, najviac vzdušný, pekné jemnejšie podané detajly, hladký. Asi by som ani nehľadal ďalej a už som ho skoro kúpil. Ale šetřilek vo mne sa ozval:-)

-Supra Excalibur USB. Pre mňa trochu pozitívne prekvapenie vzhľadom k cene a že to je Supra.
Najlepši bas, nie čo sa týka objemu ale jeho ohraničenia, ataku a vykreslenia. Obdobné zlepšenie ako s Jak Audio čo sa týka vykreslenia scény, o niečo je užšia ale hlbšia. O niečo tmavší a pevnejši prejav ako Jak Audio. Najvýraznejšia miera “skludnenia” a akoby odfiltrovanie časti vyšších harmonických. Avšak bez pocitu straty detailu. Proti “tkaničke” je detailu rozhodone viac, avšak sa na vás menej hrnú.

Takže som sa rozhodol aj kvôli velmi priaznivej cene pre Supru (139,- Eur za 1m). Na klasike a akustike som o niečo častejšie preferoval Jak Audio, na rockových a moderných žánroch o niečo častejšie Supru.
Naposledy upravil blesk dne sob 21. úno 2026 11:22:53, celkově upraveno 1
blesk

Příspěvekod blesk » sob 21. úno 2026 9:06:00

Ešte som nezmienil že som tiež trochu experimentoval s napájacími káblami.

Porovnával som a skúšal pred DAC-om aj pred zosilňovačom tieto káble: Viborg MTR1501 (rhodiované koncovky), Noble Audio Zephyr T, Zephyr N2, Viablue X40, Siltech Rubby Hill

Viborg MTR 1501 (rhodiované koncovky): Tento kábel mám dlhodobo lebo sa mi javí takou strednou cestou medzi káblami ktoré zvýraznujú charakter nejakým smerom. (1ks mám s rhodiovanými koncovkami a 2 ks s medenými). Nie je ani tmavší ani svetlejši ale tak medzi tým. Taktiež stred medzi pevným až analytickým a makkým a uhladeným. Má kvalitnú koaxialnu konštrukciu tvorenú multicore medenými vodičmi kombinácia lanka a solid core v koaxialnom usporiadaní a dvojité medené lankové tienenie. Izolácia je PE.

Noble Audio Zephyr T: Mal som ho dlhodobo a vyhovoval mi pred DAC-om Chord Dave. Je to zo skupiny týchto káblov najväčší gentleman. Primerane mäsitý aj detailný, zároveň najuhladenejší. O niečo menej brilantný na vrchu. Kvalitná konštrukcia zložená z 8 kusov jednotlivo izolovaných vodičov s pevným jadrom, dielektrikum tvorí teflón. Zemniaci vodič tvorí lanko z OFC medi s polyetylénovou izoláciou.Tieneniaci oplet je z postriebrenej medi.

Noble Audio Zephyr N2: Mal som ho zapožičaný od Pavla Rehbergera za čo mu ešte raz ďakujem. Zvukovo podobný charakter ako T-čko ale otvorenejší a o niečo živší prejav. Konštrukcia sa skladá z 8 kusov jednotlivo izolovaných vodičov s pevným jadrom, zemniaci vodič tvorí lanko z postriebrenej OFC medi.Všetky vodiče majú teflónovú izoláciu.
Tieneniaci opletom z postriebrenej medi.
Velmi dobrý kábel vzhľadom k cene, pre mňa lepši ako T-čko.

Viablue X40. Najagilnejši prejav. Dá sa povedať až “bum prásk”. Najdetajlnejši a nazaostrenejši. Najdôraznejši a najvykreslenejši spodok. Pred DAC-om najlepší kompromis. Za cenu trochu väčšej agility na vrchu. Pred zosíkom sa mi naopak páčil oveľa menej (nesedel mi na basoch, pôsobili nafúknuto a rozmazane, či až trochu nespojite, spolu s agilnejšim vrchom nevyhovujúce). Konštrukcia najmenej sofistikovaná ale solídny prierez, postriebrené medené lanko v PE izolácii s dvojitým tienením (al folia plus medený postriebrený oplet) Na vrchu bavlnená ozdobná pančuška. Koncovky fake Furutech FI50/FI-E50. Tento kábel použivam aj pred Allo Shanti

Siltech Ruby Hill G5: Na čisto strieborný kábel pre mňa prekvapenie. Zvuk je nesmierne muzikálny a kludný, pritom prehladný. Nechápem že to je striebro. Scéna sa prehĺbila (nie odialila) a je najprehladnejšia oproti ostatným kablom. Jemné ale vzdušné výšky. Najmenej agilné vyššie stredy.
Ide o starši model od drahého high end výrobcu a aj ako second hand sa tento kábel predáva v 1m verzii stále za 450-600 Eur. Chcel som ho skúsiť a ak by nevyhovoval by som ho predal ďalej, ale 1600,- Eur by som za to keď bol nový určite nedal. Vodiče sú tradične u tohto výrobcu zo striebra s malou prímesou zlata. Konštrukcia je: L a N vodiče sú v star quad zapojené masívne lankové vodiče v teflone, plus PE vodič v teflone. Na koncoch sú v kovových puzdrách ferity a medzi nimi je nešpecifikovaná tieniaca a tlmiaca vrstva a na vrchu pančuška. Tradične modrá vonkajšia izolácia koncov vodičov nie je PVC ale PE alebo teflon a aj preto môže byť tenšia ako PVC. Preto vzhladom na stredne hrubý vonkajši prierez prekvapia vodiče slušného prierezu.

Nakoniec mi ako najlepši kompromis vyhovuje: Siltech Ruby Hill pred zosilňovačom a Viablue X40 pred DAC-om
blesk

Předchozí

Zpět na Osobní vlákna - kdo je kdo