Davide, dekuji za uznani. Rad napisu vic.
Nazev ideTone je slozenina "ideal tone", rad si hraju se slovy, nazev musi mit urcity vyznam a vyjadrovat hodnoty znacky. Nechtel jsem zaroven nic okazaleho, a ideTone mi znelo hezky normalne, a dvoubarevnost tomu dodala tak akorat smrnc. Zakladam si hodne celistvem designu, zvuk + mereni + vzhled, nic nesmi zaostavat, vse v harmonii, a je to urcite dano vyvojem behem ery PKAudio. Zaroven jsem i nasel svuj zvuk, ktery mam dlouhodobe rad. Urcite nemusim hyper detailni veci, je to vzdy na ukor neceho jineho (a tohle jsem slysel na vystave od lidi vicekrat). S modernimi menici je snadne zvuk prilis vysusit a pritvrdit, pusobi to ultra detailne, ale bohuzel jen pusobi. Jde to totiz udelat detailni, ale neunavujicim zpusobem, pro me je hudba relax a tak reprodukce nesmi vyrusovat, ale spise pusobit spojite a ucelene, otevrene ale zaroven hladce. Rozhodne ne patlajici jakymkoliv zpusobem ci slova smyslu, a zaroven ne na efekt, z toho jsem uz vyrostl. Zaroven i takoveto 2p musi podavat vsechny zanry na velmi vysoke urovni, takze zkousim pri ladeni kdeco (zakladem je klasika, elektronika, jazz, blues,...). No, je to trochu proti soucasnemu trendu, na druhou stranu vnimam ze to dost lidi oslovuje, nejem u me v poslechovce, ale i na vystave. Tomu je podrizen cely navrh, pocinaje menici a filtry, a reseni a volby se musi vhodne doplnovat. Nemam rad to tak nejak nahazet, a pak korigovat vyhybkou a smirovat se s kompromisy at uz na strane mereni nebo zvuku.
Co se tyka trhu, planu, vizi a snu, rika se "think globally, act locally", takze bych rad i ven, jen vse musim delat postupne. Na vystave bylo dost navstevniku i prodejcu ze zahranici, mluvil jsem s nimi, .... uvidime.
V tuto chvili jsem vystartoval s 2p Sara, a do tech jsem dal to nej z meho umu. Od zacatku jsem chtel design, ktery zaujme, a hodiny u Solidworksu se vyplatily. Vysledek je nejen technicky funkcni, ale snoubi i estetiku a prirozenost, diky kombinaci dreva a frezovani bocnic do profilu kridla, ci terminaly v podstave, nebo drazky mezi korpusem a bocnicemi. Tohle vse znacne komplikuje vyrobu, prave tyhle detaily to ale podtrhuji a vse to funguje jako celek. Dale i ten zaves Purifi plus zkrabaceny pasek, opet maly detail, ale zaujme. Mereni je jak zvykem vyborne, a vysledkem je krasne siroka smerovost, a je to slyset, zvuk zaplnuje mistnost prirozene, a vytvari prostor jak do sirky, tak i do hloubky. A prave prostor byl jeden z aspektu, ktery jsem behem vystavy slysel casto. Purifi je krasne na pomezi mezi urcitou analyticnosti a zaroven vrelosti, je jiny nez skenspik a dalsi stredobasy, a dost mi pripomina W18NX003. Rozsah dolu je na 2p moooc pekny, klasika se da poslouchat zcela jiste. Stredy jsou tez vyborne, a dost jsem to balancoval, protoze trochu stredu navic a jiz zvuk pusobil mirne koupelnove a zpevaci obcas vystrceni moc vepredu. S paskem to tez nebylo snadne, je to unikatni kousek, a tak na nej neplati omezeni jako na klasicke pasky, ale je treba i tak byt opatrny a nepoustet ho moc dolu. Skoncil jsem s LR2 na asi 2700Hz. Dost jsem tomu nakladal abych zjistil, jestli to zvladne. Zkresleni ma fantasticke i dole, takze merenim se orientovat moc neda. Urcite jsem nechtel tenky zvuk a ukvicene housle pri vyssi hlasitosti.
Prepinani urovne vysek je reseno tak, aby nebylo v prime ceste vyskace a nedegradovalo tak zvuk. A navic pred vyskacem neni rezistor, zatlum je delany jinak, sice opet komplikace, ale stoji za to. Ladeni vysek bylo pracne, a desetiny dB v urcitem pasmu byl rozdil mezi soucasnym hladkym zvukem a neustalou kovovou otravnosti a tvrdosti. Takto jsou vysky krasne ciste a expresivni, zaroven ale nekousou, a je to charakterem hodne vzdalene mekym kalotam, a dost podobne dobremu beryliu.
Urcite chci pripravit i 3p model, a jiz mam nakreslene varianty. V tuto chvili ale vice neprozradim, osobne mozna ano. Nemuzu to slibovat, ale rad bych to mel pripravene na vystavu pristi rok. Jedno je jiste, bude to uz velky zvuk a basak bude basak.
Osobne se da probrat vice.
A jeste jedna vystavni. Celkove jsme to ladili aby vzhled a pocit v expozici byl ruku v ruce se zvukem a vzhledem reprosoustav, racku a komponentu.

- IMG-20260324-WA0041.jpg (235.05 KiB) Zobrazeno 385 krát
Ansuz C2 -> Esoteric K01-XD -> Ansuz C3 -> Pass Labs Int-25 -> Ansuz C2 -> moje repro