Poslechové srovnání R2R DAC versus Delta-Sigma DAC

Která ukázka je podle vás z R2R DACu a kterou ukázku subjektivně preferujete?

Anketa končí za pát 28. úno 2025 22:21:37

R2R je varianta 1 a tuto variantu poslechově preferuji
0
Žádná hlasování
R2R je varianta 1, ale poslechově preferuji variantu 2
1
17%
R2R je varianta 2 a tuto variantu poslechově preferuji
0
Žádná hlasování
R2R je varianta 2, ale poslechově preferuji variantu 1
2
33%
Neslyším rozdíl nebo si jím nejsem jistý
3
50%

Celkem hlasů : 6

Re: Poslechové srovnání R2R DAC versus Delta-Sigma DAC

Příspěvekod blesk » sob 13. zář 2025 20:46:20

K zvuku Ayonu som ani tak nemal výhrady. Skôr že elektrónky ma nelákajú. Výmeny elektróniek (na to sa dá zvyknúť) a vyhrievanie súčiastok je problém. Po predaji som skoro rok pomáhal (aj uhradil) novému majitelovi riešiť ťažko odhalitelnú závadu. Nakoniec to bol niekde studený spoj.
2x iFi iSilencer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif,Furutech,Viablue,Viborg,prepoje:DYI RCA,Audioquest
blesk

Příspěvekod kokes » ned 12. dub 2026 10:19:12

Ač som to vlastne nikdy nemal v úmysle, jednak (možno prekvapujúco :D) už niesom žiadny lovec nuancií D/A prevodníkov a potom DX9 tak či tak zostane ako amp pre sluchátka akokoľvek by porovnanie skončilo, miestny kolega ma poprosil o porovnanie,
využil som si tú trochu volného času (Sám doma I.) a pevných nervov s prepájaním pre porovnanie 2 rôznych implementácií D/A prevodu.

Po hodine posluchu som mal viacmenej jasno, žiadne dva naprosto rozdielne svety, ak to pojať v hifistickej hantýrke Cyan bude zrejme lepší vo vykreslení 3D priestoru a DX9 sa javil schopnejší vo vykreslení jeho šírky, ale chýbala mu schopnosť priniesť taký ten holografický dojem čo vraj vedia hlavne R2R prevodníky.

DX9 som používal až do tejto chvíle v móde preampu, ale povedal som si, že ešte skúsim DX9 použiť ako pure DAC a prepojím ho tiež s pasívnym preampom od Khozma, ktorý používam k Cyanu a som s týmto kombom celkom v Zene. Musím uznať, že zmena DX9 pomohla a ten začal konečne hrať aj viac 'do hĺbky' a celá scéna ešte sa viac otvorila.
V tejto chvíli vlastne niesom schopný povedať, či by som bol schopný počuť rozdiely v slepom teste, čo mi hovorí, že nemá ďalej zmysel sa tým zaoberať a pravdepodobne vačším prínosom bude to ak hodím tlstú deku na TV medzi bedňami ;)

Ak to zhrniem, v podstate som si upevnil názor, s ktorým súznim už nejaký čas, že rozdiel medzi dvoma kvalitne implementovanými modernými prevodníkmi určuje vo veľkej miere mimo iné aj jeho zosilňovacia časť, technológia prevodu asi nie až tak moc..

Aby z tohoto porovnania bola predaná aspoň trochu užitočná informácia, tak čo sa týka DX9, v kontexte čínskych mašiniek to istotne nebude to najlepšie na výber v pomere cena/výkon, ale dostávate navyše moc pekné zpracovanie a dizajn,
možnosti nastavenia, I/O atd. Cyan2, čo sa týka zpracovania určite nezaostáva, skvelý zvuk a merania (v rámci R2R konkurencie), len 2 veci, ktoré by sa určite dali vyriešiť lepšie, automatické prepínanie vstupov je peklo, ako aj led diody predného panelu, ktoré žiaria asi tak 20x viac ako by mohli.
[Holo Red / Cyan2, Khozno preamp, CA 851W (Casea), Vimberg Mino]
[Topping DX9, Meze Emp.I / CrinEar Daybreak], LMS
kokes

Příspěvekod blesk » pon 13. dub 2026 12:22:15

Kokes vďaka za porovnanie.
Skús to nechať s DX9 cez Khozmo aspoň týždeň a potom sa vrátiť k Cyan2.

Ono súhlasím že nejaké prepínanie dvoch dobre implementovaných DAC-ov ukazuje nejaké rozdiely ktoré sa nemusia javiť spočiatku ako veľké, a tiež hneď neviem povedať “toto je jasne vo všetkom lepšie”.

Keď som mal ešte Chord Dave, tak som bol čím ďalej viac zvedavý na súčasné špičkové Čínske DAC-y v porovnaní s Chord Dave a aj na takú tú klasiku Mola Mola Tambaqui a všetko mal doma požičané aspoň 1-3 týždne (Holo Spring 3KTE, Gustard X30, Rockna Wavedream Signature Balanced, Mola Mola Tambaqui a Dawsom upravenú SMSL DO200). Vlastne som sa už aj tešil že mi po predaji Dave zostanú financie a kúpim lacnejší DAC.

Nič z toho pri prepínaní nebolo vyslovene prúser. Na Mole sa mi napríklad najviac páčili bicie - mali najlepší atack, výborné rozlíšenie a objem, tiež tu bola v podstate porovnatelne dobrá holografickosť ako u Dave, Rockny, Spring-u ale bola asi tretia najhoršia na sláčikoch a celkovo “priroddzenosti” podania orchestra (velmi kátky (najkratší) dozvuk, timbre), Gustard aj SMSL boli najhoršie v podaní scény - plochá a roztiahnutá do šírky, prakticky bodová scéna namiesto 3D…) a najhorší timbre. To bolo pre mňa najrýchlejšie vyhodnocovanie a za pár dní vyhodnotené, že je niečo čo by som doma nemohol počúvať (na rockové veci a jednoduchšie akustické a jazzove veci by som si zvykol ale na orchester nie).

Nakoniec som vyhodnotil že pomer výkon/cena má najlepší Holo Spring aj keď mi na ňom spočiatku menej a časom viac vadilo podanie atacku a celkovo spodku, ale kúpa od kamaráta za super cenu rozhodla. Avšak po mesiaci ma zvuk už tak iritoval, že som Holo Spring predal a nakoniec skončil pri Rockne…
2x iFi iSilencer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif,Furutech,Viablue,Viborg,prepoje:DYI RCA,Audioquest
blesk

Příspěvekod kokes » pon 13. dub 2026 16:47:05

Asi rozumiem, tomu čo mi chceš povedať, ale priznám sa, nejako už neviem nájsť chuť to ďalej pitvať, som spokojný s oboma, ak by som menil, tak to bude s veľkou pravdepodobnosťou len kôli funkcionalite.

OT: V tomto ťa blesk (aj ostatných tu na fóre) skutočne obdivujem, že si vieš dať tú prácu a dostaneš sa pri posluchu/porovnaní až k takýmto jemným nuanciám. Ja vplyv rôznych DACov, káblov a pod (ak presiahnu istú kvalitatívnu úroveň) beriem ako iný odtien jednej farby, na ktorý som schopný si rýchlo navyknúť, aspoň tak to u mňa vždy fungovalo, to podstatné sa podľa mňa odohráva inde - bedne, akustika, eq - to je pre mňa vhodne zabitý čas. Možno si tým len chcem ospravedlniť, že som hlušec :D
[Holo Red / Cyan2, Khozno preamp, CA 851W (Casea), Vimberg Mino]
[Topping DX9, Meze Emp.I / CrinEar Daybreak], LMS
kokes

Příspěvekod blesk » pát 08. kvě 2026 13:12:54

S odstupu času by som sa chcel vrátiť k jednému aspektu zvuku a tým je rozdiel vo vnímaní 3D scény/layeringu. Ešte ale predtým krátky koment k tomu čo si napísal kokkes:
“ Ja vplyv rôznych DACov, káblov a pod (ak presiahnu istú kvalitatívnu úroveň) beriem ako iný odtien jednej farby, na ktorý som schopný si rýchlo navyknúť”
Ano je to v podstate o vnímaní možno pre niekoho malých rozdielov kludne ak chceš to tak nazvať aj len odtieňov jednej farby. Hlavne aby ro neboli len odtiene šedej.

Zamýšlali ste sa nad tým z technického pohľadu prečo sa vlastne naprieč všetkými R2R DAC-mi zhodujú užívatelia práve s lepším hodnotením zobrazenia scény (3D soundstage/layering…)? Na NOS zabudnime to nie je kľúč. Čo potom nejaké proprietárne non R2R riešenia ako Chord Dave, DCS, Playback design…?
Pokial viem existuje len množstvo dohadov
Jeden kontext k tomu.
Jeden z dôležitých aspektov toho aby sme mohli vnímať sluchom a vyhodnocovať priestorovú informáciu (odkial, čo), je pomer priamych zvukov (blízkych) a tých odrazených (vzdialenejších). Je zrejmé že v tom hrá rolu časová zložka.
Stačí sa nám pozerať na priebeh impulzu a na velkost jitteru, keď to z toho velmi nevidno? Resp to veľmi nekoreluje s hodoteniami posluchom užívatelov?
blesk

Předchozí

Zpět na Digitál (Zdroje signálu, HTPC, DAC a DSP)...