Idealny s HQPlayerom je samozrejme direct DSD DAC. Mne sa nechce ist do kategorie 1000+ € a v mojej nizsej cenovej kategorii povedzme do 500 EUR ESS riesenia konkuruju direct DSD, zalozenemu na aktualnych DAC chipoch. Keby boli lepsie cipy s podporou direct DSD, bolo by to ine.
Pred par rokmi, ked DAC chipy podporovali max. DSD128 alebo DSD256, bola konkurencia chipov s direct DSD vyssia. Novsie cipy s aktualne najlepsimi parametrami maju teraz ESS (bez direct DSD) a AKM, ciastocne im konkuruje TI a ROHM. Cirrus ma stare chipy a Wolfson zanikol, kupil ho Cirrus.
Povodne AK4499 s podporou direct DSD zhoreli vo fabrike a nove kombo AK4191EQ & AK4499EX podporuje direct DSD len ciastocne, max. DSD256. Vyrobcovia DACov tuto moznost preto casto ani nepouziju. TI (BurrBrown) ma PCM1792 (a jeho odnoze) s direct DSD, pouzivaju ich iFi DAC. Stare Cirrus DAC chipy priblizne dosahuju kvalitu jedneho ESS alebo AKM, ked sa pouziju najmenej 4 naraz. ROHM BD34301EKV je zaujimavy, ale existuje minimum DAC produktov s tymto chipom.
Vyssiu kvalitu dosahuju diskretne riesenia bez DAC chipu. T+A DAC200, ale aj Holo DAC a niektore dalsie su vlastne 2 DAC zariadenia v jednej krabici, zdielajuce zdroj, konektory atd. Prevod DSD do analogu maju implementovany osobitnym diskretnym riesenim, ktore je podobne, ako Jussi Laakom davnejsie zrejneny open source DSD DAC DSC1 a DSC2. Jussi sa nechce zaoberat vyrobou hardveru.
Oficialne odporucane DAC pre HQPlayer
T+A DAC 200/HA 200 (Win/Linux/Mac)
T+A SD 3100 HV/SDV 3100 HV/PSD 3100 HV (Win/Linux/Mac)
Holo Audio May/Spring, shops: US/EU (Win/Linux/Mac)
Gustard A26 (with DSD Direct firmware fix)
Marantz SA-12SE, SA-KI Ruby, SACD 30n, SA-10 (USB only, 30n network interface is incompatible)
TEAC UD-701N (USB only, network interface is incompatible)
iFi NEO iDSD/xDSD Gryphon/NEO Stream
Ferrum Wandla and Hypsos
RME ADI-2 Pro/DAC AKM chip version (Win/Mac/Linux)
Denafrips Ares II/Pontus II/Venus II/Terminator/Terminator Plus
CAPS Twenty Server and Endpoint
exaSound DACs, streamers and servers (Win/Mac)