od dawsoo » pon 08. zář 2025 11:45:04
Pre90 pokračování:
Včera přes den a dnes ráno a dopoledne jsem dále zkoušel Pre90 ale už ne se SU-X,ale s jinýma dalšíma DA převodníkama stejná konfigurace XLR Input - RCA Output (D400EX,D90IIID i A18) a víceméně se chová vždy velmi podobně,mírně změní vyvážení zvuk se trochu stáhne s jedinným rozdílem a tím je A18,ta přes něj hraje lépe než přímo z RCA bez něj a určitě i lépe než z XLR přes L70 preamp,což vidím jako velmi zajímavé,zdá se mi že ji paradoxně nějakým způsobem zvukově pomůže, že se dá lépe poslouchat,samozřejmě je A18 stále nejhorší ze všech co tu mám, ale není to tak iritující a Gustardí stopa je menší. Došel jsem empiricky k takové možná blbé hypotéze, že ten předzesilovač vznikal v době prvních ostřeji znějících variant D90 (SE,LE) řad,takže jeho naladění mi možná začíná trochu dávat smysl. Zda je to záměr, nebo jen náhoda samozřejmě nevím,opravdu jen nahlas spekuluji.
Je velmi zajímavé jak a jakým způsobem se mění přes Pre90 zvuk různých převodníků... u SU-X je to jednoznačně horší proti přímému propojení a D400EX částečně také ale tomu pomůže dole s hutností a vyvážením,ale částečně se bohužel ztratí rozlišení a prostorovost, takže nemohu rozhodně říci že je to lepší. U D90IIID to kupodivu není tak výrazné,zvuk je asi nejvíce podobný přímému propojení.Jedinné kde jednoznačně je zvuk lepší je A18. Rozdíly mezi DACy oproti přímému propojení jsou menší. Je to pro mě celkem nečekané,předpokládal jsem že se to bude projevovat stejně jako třeba u L70 vs napřímo,kde to se signálem skoro nic nedělalo jen se zmenšila scéna a prostorovost na hranici vnímavosti patrné jen při několikerém přepnutí.
Jen chci znovu připomenout že vše testuji přes RCA výstup,jak se chová XLR, bohužel uchometricky nemam doma jak vyzkoušet.
Silent velké PC ---USB Izolátor USBISO211---SMSL SU-X/D400EX ---XLR Silver 5N---Topping L70---RCA Siilver 5N---Koncák Victor SuperA AX-550MODIF---tukabel stříbřená 2linka 2x2,5mm2 ----- Budky Pimpule1 = můj současný zvuk doma