Rád by som požiadal vinylistov o zhodnotenie rôznych typov prenosiek. Je problematické vybrať si vhodnú prenosku, pretože na rozdiel od ostatných prístrojov ju prakticky nie je možné vyskúšať na domácej aparatúre. Možno takáto diskusia pomôže viacerým si vybrať vhodnú prenosku. Samozrejme, že nie je možné porovnávať tú istú prenosku na rôznych zostavách, ale základný charakter sa dá špecifikovať, hlavne ak sa na jednom type zhodne viac ľudí.
Začnem sebou:
Po viacerých pokusoch som zistil, že tá najdrahšia a najkvalitnejšia prenoska nemusí byť pre moju zostavu práve tá najlepšia. MC prenosky z najvyšších cenových skupín (mali by aj byť najlepšie) totiž potrebujú aj vhodnú aparatúru, predovšetkým gramofón a ramienko. Vyznačujú sa predovšetkým mimoriadne citlivým podaním detailov, ktoré menej kvalitné aparatúry nedokážu reprodukovať a výsledok býva veľkým sklamaním. V takýchto prípadoch prenoska nižšej triedy môže hrať lepšia čo sa týka detailov aj dynamiky, ako tá z najvyššej triedy, o čom som sa aj sám presvedčil. Začnem postupne, podľa toho, ktoré prenosky som vlastnil:
ORTOFON
- Ortofon Cadenza Red - moja prvá prenoska, ktorú som hral na gramofóne PJ Extension 12 s ramienkom Ortofon 309 D
zvuk - nič moc, táto prenoska ma ničím nenadchla.
- Ortofon Cadenza Black - ten istý gramofón, zvukovo podstatne lepšia aj v dynamike, aj v podaní detailov, ale ani táto ma celkom nepresvedčila.
- Ortofon Xpression - prenoska z najvyššej triedy Ortofon, zvuk bol o niečo ďalej, ako Cadenza Black. Počúval som ju na gramofóne EAT Forte s ramenom SME V-12. Táto prenoska mala
najlepšie podanie dynamiky zo všetkých prenosiek, čo som mal.
Nepresvedčilo ma však podanie detailov a vzdušnosť nahrávky. Mal som ju na ramene Ortofon 309 D, ktoré malo dynamické nastavenie prítlaku. Výsledok bol ten, že prakticky nebolo
možné prítlak nastaviť. Pri viacerých po sebe nastavených hodnotách sa tieto neustále menili. Toto som musel riešiť výmenou ramienka za AS 309 S. Navyše som zistil, že prenoska Xpression
nie je vhodná k ramenám Ortofon vzhľadom na rôznu geometriu prenosky a ramena.
Záverom k prenoskám Ortofon - mňa absolútne nepresvedčili. Jeden z hlavných problémov vidím aj vo vrcholovom zaoblení hrotov replicant 100, ktoré je 5 mikro. Na rozdiel od japonských hrotov, prípadne od van den Hul, ktoré majú zaoblenie od 3 do 5 mikro, hroty Ortofon nezapadajú tak hlboko do drážky, čo sa prejavuje nadmerným praskaním starších LP (pri hrotoch s menším zaoblením mi aj staršie LP hrajú veľmi slušne.
Transfiguration Axia S
Vynikajúca prenoska za eštecca lepšiu cenu. Veľmi príjemný "gramofónový" zvuk, trochu teplejšie ladená, ktorá sa dala hodiny počúvať. Vyžadovala stredne ťažké rameno. Počúval som ju na gramofóne EAT Forte, rameno SME V-12. Pokiaľ by som na nej neulomil hrot, mal by som ju asi dodnes. V kategórii prenosiek v cene 3000 € bola asi jedna z najlepších, čo som poznal. Ale vyrábala ju firma "jedného pracovníka", ktorý zomrel a značka zanikla.
SUMIKO Peerwood Celebration
Na tom istom gramofóne a potom aj na gramofóne PJ Signature 10. Nahradila prenosku Transfiguration a to pomerne úspešne. Taktiež mala plný, "gramofónový" zvuk, mierne teplejší, mohutnejší, čo malo za následok mierne potlačenie detailov (všetky detaily tam boli, ale boli mierne v pozadí). Povedal by som, že zvuk mal viac koncertný charakter. Mala vynikajúco ukrytý hrot (ktorý som aj napriek tomu zlomil), bola relatívne bezpečnejšia, ale vzhľadom k zapustenému hrotu sa veľmi ťažko nastavovala. Ale aj toto bola prenoska, s ktorou sa dá existovať. Ideálny bola na rockovú hudbu a orchestrálne skladby, menej na akustický jazz. Čo sa týka ramienka, lepšie hrala na ťažkom ramienku gramofónu PJ Signature 10. Problém tohto ramienka však bol v jeho uchytení
v jednom bode. Prakticky na ňom nebolo možné nastaviť azimut.
Van den Hul Colibri XGP
Po výmene gramofónu za gramofón vlastnej konštrukcie (už ma prestalo baviť neustále odmagnetovávanie prenosky v dôsledku zmagnetizovania od silných magnetov gramofónu) a po osadení ramena REED G, ktoré má možnosť výmeny ramienkových trubiek (objednal som všetky - ľahkú, stredne ťažkú a tažkú) som osadil prenosku Van Den Hul XGP. Vyskúšal som všetky 3 trubky. Rozdiel medzi ramienkami bol výrazný. Po osadení na najľahšiu trubku ramienka TEAC 12 g sa začali "diať veci". Lešpí zvuk som ešte zo žiadnej prenosky nepočul. Bolo v ňom jednoducho všetko. Množstvo detailov, vzdušnosť, úžasný priestor, dynamika a hlavne - zvuk je naozaj mimoriadne príjemný.
Lyra Titan i
Nedalo mi, tak som si k Vianociam kúpil aj túto prenosku. Obidve prenosky sú z TOP triedy, zvukovo dosť odlišné. K Titanu najlepšie pasuje ťažšie ramienko (18g). Na rozdiel od Colibri, viac vyniknú detaily, presnosť a je viac analytická, ako Colibri. Má mimoriadne kontúrne a pevné a detailné basy. Colibri je príjemnejšia v stredoch (saxofón, vokály a pod.), Titan je zas lepší v podaní basov a výšok. Celkovo je táto prenoska mimoriadne neutrálna a hlavne dynamická. Doporučuje sa veľmi ľahké až ľahké rameno.
Jednu z týchto prenosiek si chcem nechať, ale naozaj sa neviem rozhodnúť, ktorú.
Čo sa týka prenosky Titan, tá je mimoriadne náročná na nastavenie. Každé mierne vybočenie z ideálnej polohy má za následok zmenu zvuku. Najväčší problém je práve tú ideálnu polohu nájsť. Je hodne závislá aj od ramienka. V prípade nevhodného ramienka môže hrať horšie, ako prenoska za 1000 €. Obzvlášť je citlivá na nastavenie VTA. Každý mm posuvu je počuť. Nejaké nastavenia podľa šablóny a manuálu neexistuje. Všetko je potrebné nastaviť na základe sluchu (VTA, prítlak, antiskating, azimmut a pod.).
Záverom: Skúšal som pár dní aj prenosku Lyra Atlas, v cene 9 - 11 tis. €, ale táto ma veľmi sklamala. Bola tak dokonalá, že sa až zle počúvala. Mala naozaj neskutočné kvantum detailov, obrovskú dynamiku, ale zvuk bol na môj vkus príliš analytický a technický. Možno. že to niekoho očarí, napr. recenzentov v testoch, možno na iných ramenách zahrá ináč, ale u mňa nie. Skúšal som ju na všetkých 3 ramenách, najlepšie hrala tak, ako Titan, na najťažšom.
Aby som sa vyhol zbytočnému vysvetľovaniu, napádaniu a pod., tak upozorňujem, že píšem len to, čo som zistil ja, moje subjektívne pocity a nechcem, aby boli moje názory zovšeobecňované a považované za všeobecnú pravdu. Budem rád, keď aj viacerí sem napíšu svoje zistenia bez akéhokoľvek napádania sa.
Nikomu tu nechcem dávať rady, čo má urobiť, ani "tlačiť" moje názory ako všeobecnú pravdu.