Prenosky

Prenosky

Příspěvekod aretax » čtv 08. led 2026 12:01:42

Rád by som požiadal vinylistov o zhodnotenie rôznych typov prenosiek. Je problematické vybrať si vhodnú prenosku, pretože na rozdiel od ostatných prístrojov ju prakticky nie je možné vyskúšať na domácej aparatúre. Možno takáto diskusia pomôže viacerým si vybrať vhodnú prenosku. Samozrejme, že nie je možné porovnávať tú istú prenosku na rôznych zostavách, ale základný charakter sa dá špecifikovať, hlavne ak sa na jednom type zhodne viac ľudí.
Začnem sebou:
Po viacerých pokusoch som zistil, že tá najdrahšia a najkvalitnejšia prenoska nemusí byť pre moju zostavu práve tá najlepšia. MC prenosky z najvyšších cenových skupín (mali by aj byť najlepšie) totiž potrebujú aj vhodnú aparatúru, predovšetkým gramofón a ramienko. Vyznačujú sa predovšetkým mimoriadne citlivým podaním detailov, ktoré menej kvalitné aparatúry nedokážu reprodukovať a výsledok býva veľkým sklamaním. V takýchto prípadoch prenoska nižšej triedy môže hrať lepšia čo sa týka detailov aj dynamiky, ako tá z najvyššej triedy, o čom som sa aj sám presvedčil. Začnem postupne, podľa toho, ktoré prenosky som vlastnil:
ORTOFON
- Ortofon Cadenza Red - moja prvá prenoska, ktorú som hral na gramofóne PJ Extension 12 s ramienkom Ortofon 309 D
zvuk - nič moc, táto prenoska ma ničím nenadchla.
- Ortofon Cadenza Black - ten istý gramofón, zvukovo podstatne lepšia aj v dynamike, aj v podaní detailov, ale ani táto ma celkom nepresvedčila.
- Ortofon Xpression - prenoska z najvyššej triedy Ortofon, zvuk bol o niečo ďalej, ako Cadenza Black. Počúval som ju na gramofóne EAT Forte s ramenom SME V-12. Táto prenoska mala
najlepšie podanie dynamiky zo všetkých prenosiek, čo som mal.
Nepresvedčilo ma však podanie detailov a vzdušnosť nahrávky. Mal som ju na ramene Ortofon 309 D, ktoré malo dynamické nastavenie prítlaku. Výsledok bol ten, že prakticky nebolo
možné prítlak nastaviť. Pri viacerých po sebe nastavených hodnotách sa tieto neustále menili. Toto som musel riešiť výmenou ramienka za AS 309 S. Navyše som zistil, že prenoska Xpression
nie je vhodná k ramenám Ortofon vzhľadom na rôznu geometriu prenosky a ramena.
Záverom k prenoskám Ortofon - mňa absolútne nepresvedčili. Jeden z hlavných problémov vidím aj vo vrcholovom zaoblení hrotov replicant 100, ktoré je 5 mikro. Na rozdiel od japonských hrotov, prípadne od van den Hul, ktoré majú zaoblenie od 3 do 5 mikro, hroty Ortofon nezapadajú tak hlboko do drážky, čo sa prejavuje nadmerným praskaním starších LP (pri hrotoch s menším zaoblením mi aj staršie LP hrajú veľmi slušne.
Transfiguration Axia S
Vynikajúca prenoska za eštecca lepšiu cenu. Veľmi príjemný "gramofónový" zvuk, trochu teplejšie ladená, ktorá sa dala hodiny počúvať. Vyžadovala stredne ťažké rameno. Počúval som ju na gramofóne EAT Forte, rameno SME V-12. Pokiaľ by som na nej neulomil hrot, mal by som ju asi dodnes. V kategórii prenosiek v cene 3000 € bola asi jedna z najlepších, čo som poznal. Ale vyrábala ju firma "jedného pracovníka", ktorý zomrel a značka zanikla.
SUMIKO Peerwood Celebration
Na tom istom gramofóne a potom aj na gramofóne PJ Signature 10. Nahradila prenosku Transfiguration a to pomerne úspešne. Taktiež mala plný, "gramofónový" zvuk, mierne teplejší, mohutnejší, čo malo za následok mierne potlačenie detailov (všetky detaily tam boli, ale boli mierne v pozadí). Povedal by som, že zvuk mal viac koncertný charakter. Mala vynikajúco ukrytý hrot (ktorý som aj napriek tomu zlomil), bola relatívne bezpečnejšia, ale vzhľadom k zapustenému hrotu sa veľmi ťažko nastavovala. Ale aj toto bola prenoska, s ktorou sa dá existovať. Ideálny bola na rockovú hudbu a orchestrálne skladby, menej na akustický jazz. Čo sa týka ramienka, lepšie hrala na ťažkom ramienku gramofónu PJ Signature 10. Problém tohto ramienka však bol v jeho uchytení
v jednom bode. Prakticky na ňom nebolo možné nastaviť azimut.
Van den Hul Colibri XGP
Po výmene gramofónu za gramofón vlastnej konštrukcie (už ma prestalo baviť neustále odmagnetovávanie prenosky v dôsledku zmagnetizovania od silných magnetov gramofónu) a po osadení ramena REED G, ktoré má možnosť výmeny ramienkových trubiek (objednal som všetky - ľahkú, stredne ťažkú a tažkú) som osadil prenosku Van Den Hul XGP. Vyskúšal som všetky 3 trubky. Rozdiel medzi ramienkami bol výrazný. Po osadení na najľahšiu trubku ramienka TEAC 12 g sa začali "diať veci". Lešpí zvuk som ešte zo žiadnej prenosky nepočul. Bolo v ňom jednoducho všetko. Množstvo detailov, vzdušnosť, úžasný priestor, dynamika a hlavne - zvuk je naozaj mimoriadne príjemný.
Lyra Titan i
Nedalo mi, tak som si k Vianociam kúpil aj túto prenosku. Obidve prenosky sú z TOP triedy, zvukovo dosť odlišné. K Titanu najlepšie pasuje ťažšie ramienko (18g). Na rozdiel od Colibri, viac vyniknú detaily, presnosť a je viac analytická, ako Colibri. Má mimoriadne kontúrne a pevné a detailné basy. Colibri je príjemnejšia v stredoch (saxofón, vokály a pod.), Titan je zas lepší v podaní basov a výšok. Celkovo je táto prenoska mimoriadne neutrálna a hlavne dynamická. Doporučuje sa veľmi ľahké až ľahké rameno.
Jednu z týchto prenosiek si chcem nechať, ale naozaj sa neviem rozhodnúť, ktorú.
Čo sa týka prenosky Titan, tá je mimoriadne náročná na nastavenie. Každé mierne vybočenie z ideálnej polohy má za následok zmenu zvuku. Najväčší problém je práve tú ideálnu polohu nájsť. Je hodne závislá aj od ramienka. V prípade nevhodného ramienka môže hrať horšie, ako prenoska za 1000 €. Obzvlášť je citlivá na nastavenie VTA. Každý mm posuvu je počuť. Nejaké nastavenia podľa šablóny a manuálu neexistuje. Všetko je potrebné nastaviť na základe sluchu (VTA, prítlak, antiskating, azimmut a pod.).
Záverom: Skúšal som pár dní aj prenosku Lyra Atlas, v cene 9 - 11 tis. €, ale táto ma veľmi sklamala. Bola tak dokonalá, že sa až zle počúvala. Mala naozaj neskutočné kvantum detailov, obrovskú dynamiku, ale zvuk bol na môj vkus príliš analytický a technický. Možno. že to niekoho očarí, napr. recenzentov v testoch, možno na iných ramenách zahrá ináč, ale u mňa nie. Skúšal som ju na všetkých 3 ramenách, najlepšie hrala tak, ako Titan, na najťažšom.
Aby som sa vyhol zbytočnému vysvetľovaniu, napádaniu a pod., tak upozorňujem, že píšem len to, čo som zistil ja, moje subjektívne pocity a nechcem, aby boli moje názory zovšeobecňované a považované za všeobecnú pravdu. Budem rád, keď aj viacerí sem napíšu svoje zistenia bez akéhokoľvek napádania sa.
Nikomu tu nechcem dávať rady, čo má urobiť, ani "tlačiť" moje názory ako všeobecnú pravdu.
aretax

Re: Prenosky

Příspěvekod aretax » sob 10. led 2026 6:22:34

Na tomto fóre nie sú žiadny "vinylisti"? Škoda, že sem nikto neprispeje. Získali by sme všeobecný prehľad viacerých prenosiek.
Okrem samotných typov je aj veľmi zaujímavé vedieť, ako sa jednotlivé prenosky chovajú na rôznych gramofónoch a ramienkach,
prípadne aj s rôznymi káblami.
aretax

Příspěvekod blesk » sob 10. led 2026 9:59:33

Aretax: Tvoj príspevok k skúsenostiam s prenoskami je hodnotný a vďaka zaňho. Pokial však evidujem správne, tak témy okolo tejto vetvy reťazca sa tu vyskytujú dosť poskromne. Takže usudzujem, že tu hlbšie ponorených vinylistov je málo. Možno sa ale ešte niekto k tomu vyjadrí.
iFi iSilencer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech, Viablue, Viborg, prepoje:Burmester, Audioquest
blesk

Příspěvekod efičák » sob 10. led 2026 16:28:13

Dekuju Juraj,
Když jsou tvé zkušenosti sepsané tak komplexně, nemám co dodat. Rád přenechám misto k diskusi zkušenějším.
Dost mě zaskočila lhostejnost Ortofonu k ramenům vyrobených OM dodavatelem.
Kazety integrované do headschellu neumožňují nastavení.

Stalo se to i s americkým Phantom. Velkou radost z nového 12" ramene zkazilo chybějící protizávaží a doporučené údaje k seřízení taky neseděly. Konstruktér vysvětlil, že se po něm chtěl 12" jako nová móda a jeho nenapadlo dodělat příslušenství.

Sumiko za fajn peníze byl Blackbird, tu tvou sem slyšel jen chvíli. Když se prendavala na jiné ramínko, vytrhnul se kolík.
A ze na levný gramec a ramínko nemá smysl dávat dražší MC, mě zasáhl poslech mé Clearaudio Sigma na vymazlené sestavě.
Navic ji porazil Dynavector 20x2.
Jako důchodce s studujícími dětmi sem už rezignoval na výdaje také díky digitalu jež ušel pěkný kus cesty.
Stale je Bach, Baroko a starší Jazz nejlepší z LP, jen rodinný zivot s přítelkyně vnučkou nedává velký prostor pro pábení harmonie prenosky, ramene a phona.
Posledním počinem je levná Audiotechnica MC OC9/III.
To v neposlední řadě s starou japonskou Entre a SUT Tamura jež doufám zahraje to nejlepší z doby království vinylu.
efičák

Příspěvekod aretax » sob 10. led 2026 17:46:28

blesk píše:Aretax: Tvoj príspevok k skúsenostiam s prenoskami je hodnotný a vďaka zaňho. Pokial však evidujem správne, tak témy okolo tejto vetvy reťazca sa tu vyskytujú dosť poskromne. Takže usudzujem, že tu hlbšie ponorených vinylistov je málo. Možno sa ale ešte niekto k tomu vyjadrí.

Je to škoda. Je mi jasné, že streamovanie je pohodlnejšie a aj lacnejšie. Mňa to však osobne nikdy nepresvedčilo. Streamovacie platformy ma už o ničom nepresvedčia, zvuk je síce dokonalý (väčšinou), ale pre mňa nemá "dušu". Počúval som to aj doma a aj u mnohých známych na skutočne luxusných zostavách. Oproti nedokonalej LP mi tam stále niečo chýba (alebo prevyšuje?). Množstvo hudby ma už nezaujíma. Mám cca 1000 titulov LP a 400 - 500 CD, teda mám všetko, čo chcem a čo sa mi páči (a aj nepáči) a už mám problém si kúpiť novú LP, ktorá by ma zaujala.
aretax

Příspěvekod jolefoto » čtv 22. led 2026 19:29:11

aretax píše:
blesk píše:Aretax: Tvoj príspevok k skúsenostiam s prenoskami je hodnotný a vďaka zaňho. Pokial však evidujem správne, tak témy okolo tejto vetvy reťazca sa tu vyskytujú dosť poskromne. Takže usudzujem, že tu hlbšie ponorených vinylistov je málo. Možno sa ale ešte niekto k tomu vyjadrí.

Je to škoda. Je mi jasné, že streamovanie je pohodlnejšie a aj lacnejšie. Mňa to však osobne nikdy nepresvedčilo. Streamovacie platformy ma už o ničom nepresvedčia, zvuk je síce dokonalý (väčšinou), ale pre mňa nemá "dušu". Počúval som to aj doma a aj u mnohých známych na skutočne luxusných zostavách. Oproti nedokonalej LP mi tam stále niečo chýba (alebo prevyšuje?). Množstvo hudby ma už nezaujíma. Mám cca 1000 titulov LP a 400 - 500 CD, teda mám všetko, čo chcem a čo sa mi páči (a aj nepáči) a už mám problém si kúpiť novú LP, ktorá by ma zaujala.

Aretax, mám to nejak tak podobne ako ty. LP mám okolo 350 a CD +/- okolo 350. Plus nejaké FLACy uložené na disku. Tiež oveľa menej toho kupujem ako kedysi. Či počúvam digitálny zvuk z CD alebo FLAC kvalitný a aj menej kvalitný aj tak si po určitom čase ozaj s chuťou pustím LP. A vôbec nevadí že nie je tak dokonalý ako digitál. Skôr naopak, akosi si uši od perfektného zvuku oddýchnu. Neviem ako by som ten pocit najlepšie opísal.
No a čo sa týka skúseností s prenoskami tiež ďakujem za zhrnutie. To že sa nejak nevyjadrujú ostatný zo skúsenosťami môže byť aj tým že si hodnotil pomerne drahé prenosky. Asi málo ľudí vyskúšalo toľko prenosiek vo vyššej cene. Ale je to len môj názor. Ja sa moc nevyjadrujem s mojimi skúsenosťami lebo sú oproti tebe veľmi chabé. Keď nerátam gramofón Tesla 452 s prenoskou rady VK tak pri návrate po rokoch k LP som mal Ortofon 2M Silver čo bola na gramci P-J 2Xperience SB. Potom som zbudoval Hana EH ktorú mám doteraz.
Amp: Primare I32
Analog: P-J 2Xperience SB, Hana EH, MoFi Studio Phono,
Digital: Primare CD32, RME ADI-2 DAC FS, STRONG LEAP-S1
Repro: 2A acoustic EMPIRE
Káble: Chord, Cardass, YYAUDIO, SRS Power Socket6
Sluchátka: Senn. HD 660 S
jolefoto

Příspěvekod aretax » pát 23. led 2026 6:08:47

To že sa nejak nevyjadrujú ostatný zo skúsenosťami môže byť aj tým že si hodnotil pomerne drahé prenosky.

Keď som zakladal túto tému, nemal som na mysli iba drahé prenosky. Ja som hodnotil iba tie, s ktorými som mal skúsenosť. Budem však rád, ak sa tu zverejnia rôzne druhy a typy prenosiek, vrátane tých lacných. Ako vo všetkom, tak aj tu nemusí byť tá najdrahšia prenoska aj najlepšia. U známeho sme porovnávali prenosku Lyra Atlas v katalógovej cene cca 11000 € s jej predchodcom Lyra Titan v cene cca 5500 € na ramienku REED 3p. Osobne mi bol bližší zvuk Lyry Titan. Podobne prenoska Transfiguration Axia S v cene cca 1700 € hrala výrazne lepšie, ako prenosky viac, ako 3x tak drahé (škoda, že smrťou výrobcu táto značka zanikla). Do dnešného dňa hrajú excelentne aj historické prenosky MM Shure. Napr. medzi zvukovú špičku podľa mňa patrí aj Shure V 15 typ III a IV.
aretax

Zpět na Analog