Jak jsem vybral gramofon.

Jak jsem vybral gramofon.

Příspěvekod Kuba4 » ned 22. úno 2026 21:37:35

Vždy čelím stejné otázce. Proč by někdo v roce 2026 kupoval gramofon, CD přehrávač nebo stolní MD rekordér. Odpověď je jasná. Protože má kupec doma hromady hudebních nosičů.

Protože mám asi 400 LP a odešel mi můj léty oblíbený Pioneer PL 630, rozhodl jsem se koupit gramofon nový.

Přemýšlel jsem a vybíral asi 4 měsíce. Rozpočet jsem měl 30 tis. včetně přenosky. Dají se koupit opravdu zajímavé kousky po repasi z druhé ruky od známých prodejců, za všechny např. tento: https://elektro.bazos.cz/inzerat/214069 ... a-5045.php

Ovšem mně to u gramofonů vždy táhne k automatům a to už je trochu oříšek. Denony se servo ramenem mi nesedí a často bývají u sekáče problémy s řešením a funkcí automatiky jako takové. Proto jsem hledal automat nový.

Nebudu to moc natahovat. Koupil jsem DUAL CS-529 s MM přenosnou Audio-Technica VM95SH. Kvůli rezonanci ramene a správnému VTA jsem použil 0.5mm podložku pod přenosku.

https://dual.de/en/produkte/automatik/cs-529/

https://www.audio-technica.com/en-eu/at-vm95sh

S funkcí i zvukem gramofonu jsem spokojen. Užívám si poslech desek, jako bych je slyšel poprvé. Jsem nadšený. K nastavení kromě jiného doporučuji určitě použití váhy pro přesné nastavení přítlaku.
Marantz CD-17, PM-16 Casea, DUAL CS-529, JBL 4430
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K1000
Kuba4

Re: Jak jsem vybral gramofon.

Příspěvekod tomashr » pon 23. úno 2026 9:16:39

Taky jsem loni řešil a dokonce bych i řekl, že jsem na to šel dost podobně... Potvrzuji, že pokud člověk chce automat, tak se Dual nabízí hodně, dokonce bych řekl, že v pár detailech se mi líbil více levnější CS429, takže to ani není drahé. Asi bych skončil právě u něj, jiné automat varianty jsou buď už moc lowend anebo se mi nějaký detail zkrátka nelíbil.
Já jsem nakonec ale šel do klasiky v plném manuálu a rozhodl se pro něco, z čeho by ortodoxní audiofil možná dostal záchvat - AT-LP120x. Je to jeden z klonů "DJ" Technicse, ale model X je právě optimalizovaný víc na poslech. O něco menší výkon direct drive motoru (takže je horší než starší LP-120 "bez X" na různé DJ blbinky s bržděním desky atd.), ale zase lépe odhlučněný, lépe udělané raménko atd. Po výměně přenosky za Grado Prestige Red3 nějak nemám co vytknout, ve své třídě dělá co má. Pokud něčeho lituju, tak právě možná toho, že jsem nepreferoval komfort a nešel fakt do automatu, jinak ale funguje velmi dobře.

U předzesilovačů se bavím vlastní výrobou - opravdu to mám jako dobrou zábavu, nejde o žádné přesvědčení o tom, že by to bylo lepší anebo levnější. Nicméně fungují slušně, momentálně se mi zvukově asi nejvíc líbí jeden plně tranzistorový, stavebnice původem čína, ale vše okolo vlastní, v dohledné době přibyde pro srovnání další řešení s OZ.
tomashr

Příspěvekod efičák » ned 01. bře 2026 20:54:33

Zváženy výběr. Gratuluju.
O starším Pioneeru píšou že má časté poruchy elektronické části.
Byl to povedený gramec. Jsi spokojen tak je ro poklona Dualu po Pinckovi.
Je velmi náročné najít správnou přenosku k ramenku a dobře nastavit Shibatu nebo jiné náročné hroty.
Smím dotaz?
Výslednou rezonanční frekvenci jsi vypočítal nebo nějak změřil např.LP?
Těší mě že tě poslech baví.
efičák

Příspěvekod Kuba4 » úte 03. bře 2026 12:02:01

Aleši, já jsem se to snažil spočítat. S Ortofon Red mi vychází 8,12Hz, což se ještě dá, ale je to níž. Když dám samotnou AT, vychází mi 9,07Hz. Ale bavíme se teoreticky, vážit šroubky a pod už je pro mne divoké. takže jsem zvažoval, že bych to tak nechal a použil jen tlustší slipmat. Ale když jsem přidal do výpočtu hmotnost podložky, ta rezonance klesla jen mírně na 8,82Hz. Takže i s podložkou je to vlastně lepší než s původní Redkou. Asi tak.
Kuba4

Příspěvekod efičák » úte 03. bře 2026 18:11:15

Diky Kubo, dal sis záležet.
U gramce je znát každá změna.
Mám asi smůlu, mezi Sony a phonem je zemní smyčka. K tomu horší oči a ruce. Snad se povede dotáhnout vše k spokojeností, jakou máš Ty.
efičák

Příspěvekod Kuba4 » stř 04. bře 2026 21:01:58

Jaký máš gramec? Sony PS 6750? A phono přednes?
Kuba4

Příspěvekod efičák » čtv 05. bře 2026 11:26:57

Nechci ti plevelit vlákno.
Tímto problémem vlastně podporuju koupi nového gramofonu. A měl sem tu zánovní PJ Debut jen oproti starým mašinám vyšší třídy není ten pocit z obsluhy.
Phono je Kenwood C1, MC vstup velmi slušný, Sony PS 6750 určitě nebručel kámošovi. Sony PS-X60 prošel servisem a bručí od té doby a CEC DB-2000 také bručí, ale věřím, že alespoň po jeho renovaci taky nebručel.
Volaaká zemná slučka.
Tak pardoneček za mimo vlákno a ať vám to všem hraje.
efičák

Příspěvekod tomashr » pon 09. bře 2026 10:18:36

Poznámka k tomu brumu - na co jsem narazil při tom výše zmíněném bastlení je to, že často vůbec nejde o zemní smyčky, ale o jiné věci. Jeden problém jsou konektory - i poměrně slušně vypadající RCA je občas zralý na očištění a neoptimální kontakt se projeví brumem. S tímhle určitě doporučuji zahýbat, výsledek je často až překvapivě velký.
Další věc jsou pak "vnější vlivy", u jiného preampu jsem řešil, že tam "slyším něco divného" a pak jsem přišel na to, že se tam nějak indukovala levná LED lampička na stole , jejíž kabely šly paralelně s kabely k předzesilovači - slušný zdroj rušení...
tomashr

Příspěvekod efičák » pát 20. bře 2026 17:44:29

Tomáši navedl jsi mě správně. Po konzultaci s Dawsoo kouknu na kabely.
Jeden siťak na zásuvce odpojený a gramec v 1. třídě přes prodluzovačku na jiné.
Je po hučení
Pro jistotu hraju potmě, o rušivých úsporkách vím.
Díky za rady a diskuzi.
efičák

Příspěvekod Kuba4 » pon 23. bře 2026 21:40:53

To je dobrá zpráva Aleši. Super.

Já mám taky jednu, Dan Vrána z Casea dal Pioneeru nový život. Představ si, že tu elektroniku celou repasoval a PL-630tka šlape jak hodinky.
Kuba4

Další

Zpět na Analog