Kabely subjektivně a bez autocenzury

Re: Kabely subjektivně a bez autocenzury

Příspěvekod BVa » sob 10. led 2026 15:59:03

Proto je toto vlákno věnováno subjektivnímu poslechu.

:roll:
PC, DAC D10B, PRE1, PA300SSE, 12"bas+ 1" driver, Sandhorn by MaBat
BVa

Příspěvekod blesk » ned 11. led 2026 10:52:40

ja-kub: K tomuto ešte: “ Kedysi PD zaviedol pojem "hmyzí šuk" :-) Jednoducho (je to zložité) pripojiť napr. koncové monobloky takým extra krátkym káblom.”
Skúšal som najkratší možný kábel XLR (asi 40cm) vs 1m ten istý kábel (Crystal Cable Connect) a rozdiel bol zanedbatelný až nepočutelný. Rozdiel medzi inými výrobcami káblov bol rádovo vätší.Káble boli od 0,- (šuflíkové zásoby) po cca 3800,- Eur (Siltech Clasic Legends 880i)
iFi iSilencer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech, Viablue, Viborg, prepoje:Burmester, Audioquest
blesk

Příspěvekod blesk » čtv 15. led 2026 9:03:26

Nechcem aby to vyznelo že “objavujem ameriku”, priebežne skúšam zmeny, aké urobia rôzne kábliky na rôznych pozíciach. Môj názor sa nemení, že sebelepším (drahším?) káblom sa blbý alebo priemerný komponent nestane excelentným…
Tak či tak som teraz skúšal prvý krát strieborný napájací kábel.
Je to na pozícii pred DAC-om kde som vyskúšal už: Noble Audio Zephyr T, Zephyr N2, Viborg MTR1501, Viablue X40 a teraz zmieňovaný strieborný (Siltech Rubby Hill).
Najagilnejší je Viablue X40. Má drive, páči sa mi ohraničenie najmä na spodku. Má z uvedených aj najviac výšiek (aj tých nižších aj vyšších). Je však trochu “urýchlený” na vyšších stredoch. Zephyr T je najplnšie znejúci, má najmenšiu zaostrenosť a dobre sedel na tejto pozícii dlhodobo s Chord Dave. Zephyr N2 si zachováva plnosť T-čka avšak je otvorenejší a vykreslenejší. Stále však mi tam niečo chýbalo na brilantnosti proti Viablue X40.
Strieborný Siltech je na prvý dojem tak nejak najmenej “atraktívny” Nič netrčí, nevnímam ani úbytok na spodku. Je však najprehladnejší a “najkludnejší”. Čím dlhšie som ho mal zapojený, tým viac som si uvedovoval, že zmizli akékoľvek náznaky občas vnímanej “tvrdosti”, ktorú mal X40 a zároveň nepôsobí “ťažko”. Viac vnímam “farebnosť” najmä na akustických nástrojoch a hladkosť na vokáloch. výšky sú jemné ale vzdušné a nie je ich ani menej ani viac, taký stred. Stredné pásmo je najemnejšie podávané ale nestratilo detajl. Scéna sa o niečo prehľbila
Naposledy upravil blesk dne pon 02. úno 2026 12:50:07, celkově upraveno 2
iFi iSilencer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech, Viablue, Viborg, prepoje:Burmester, Audioquest
blesk

Příspěvekod mrba » čtv 15. led 2026 12:41:12

2blesk: Niekedy pred 1-2 rokmi ste mali, myslím, že so Soaronom, rozbehnutý slepý test, ktorý sa podľa mne dostupných informácií napokon neuskutočnil. Táto výmena napájacieho kábla sa mi zdá na takýto test celkom vhodná. Ide len o zistenie, či to, čo jednoznačne rozoznáš, keď vieš, čo hrá, rozoznáš, aj keď budeš mať zaviazané oči. Bol by si ochotný takýto test spraviť?
mrba

Příspěvekod blesk » čtv 15. led 2026 12:51:12

S tým testom so Soaronom som súhlasil, len sme to nakoniec nezorganizovali (Soaron chcel zabezpečiť nejaký prepínač aby sa to nemuselo prehadzovať).
Tak či tak prehadzovanie káblov počul u mňa aj Cough, ktorý nevedel čo za čo mením ale jednozančne pomenoval rozdiely rovnako ako som ich vnímal aj ja. Naposledy to bolo Vablue X40 vs Viborg MTR1501 pred zosilňovačom, kde sa nám obom jednozančne viac páčil Viborg. Cough nevedel ktorý kábel je v danej chvíly zapojený. Predtým to boli repro káble Athom Zef Max vs Audioquest Caldera, kde rovnako nevedel Cough čo je zapojené (oba káble boli nachystané za zostavou a len som prehadzoval do konektorov, čo nemal šancu z miesta posluchu ani vidieť čo som zapojil). Rovnako to hodnotil aj Kocour ktorý bol zas inokedy u mňa a aj na jeho Pass Int25 aj na vtedy môj Pass Int30. Obdobne to bolo aj so signálovými káblikmi kde sme prehadzovali vtedy 3 kábliky ešte keď som mal v zostave Pass Int30. Vtedy sa chalanom najvaic páčil Kocourov Synergistic Research Foundation.
blesk

Příspěvekod aretax » čtv 15. led 2026 16:14:41

Dlhšie sa "hrám" s káblami a zistil som, že jedna z podstatných podmienok zvuku je rezonancia kábla a povrchová úprava samotných drôtov. Základný materiál - medené, prípadne strieborné drôty používajú všetci výrobcovia káblov prakticky rovnaké (aj keď o nich píšu litánie). Nie je vo svete veľa výrobcov kvalitných medených, či strieborných drôtov. Asi najväčší z nich je japonská Matsushita, potom Neotech, Cardas a ...? Okrem elektrických vlastností samotných drôtov (ktoré vyplývajú aj z použitých materiálov), má výrazný vplyv na zvuk ich rezonancia. Stačí vymeniť jeden z tlmiacich materiálov kábla a zvuk sa zásadne zmení. Pritom sa nejedná o absolútne odstránenie rezonancie. Keď sa totiž kábel "pretlmí", zvuk ostane síce veľmi presný, ale nezáživný a suchý. Dôležité je ponechať tie rezonancie, ktoré zvuku "vyhovujú". To sa však namerať nedá, dá sa to iba vyskúšať. Taktiež, keď sa drôty vyleštia, má to výrazný vplyv na zvuk, čoho dôkazom sú aj sieťové káble Audioquest Thunder, Storm a Hurrican. Rozdiel medzi nimi je iba v leštenom povrchu drôtov. Ďalším významným faktorom, tvoriaci zvuk kábla sú koncovky. Ale aj tu platí, že tie najdrahšie nemusia byť najlepšie. A zas je tu iba skúšanie. Meranie - ako sa dá namerať farba zvuku, dynamika, podanie detailov...?
Presne ten istý problém - rezonancia je aj pri všetkých prístrojoch. Úpravou rezonančných vlastností môžeme výrazne zmeniť zvuk. Jedná sa napr. o samotné skrine prístrojov, výber materiálov na gramofóny (napr. tanier), nožičky, rôzne stojany, podložky pod prístroje, repro bedne a pod. Aj tu platí, že nie vždy je potrebné rezonancie absolútne odstrániť. Dokonca by som povedal, že je to nežiadúce. Naozaj je potrebné sa s tým pohrať. Tým, že sa kúpi drahá podložka napr. pod zosilňovač sa nemusí nič vyriešiť. Aj ja som bol z tých presvedčených o tom, že čím je prístroj, alebo kábel drahší, tým musí byť lepší...Zmenil som názor. Vhodnou úpravou a zladením komponentov a káblov sa dá aj prístrojov nižšej triedy "vykúzliť" naozaj prefektný zvuk. Keď vidím, ako sa výrobcovia pretekajú s ponukou napr. antirezonančných podložiek pod prístroje, musím si poklepať na čelo. Za obyčajnú vybrúsenú a navoskovanú dubovú dosku na 4 hrotoch pýtať 750 ?
...kto chce, nech platí. A tak je to v celom HIFI.
aretax

Příspěvekod blesk » sob 17. led 2026 11:29:48

Mám na test aktuálne celý set káblov (XLR, RCA, USB, repro, napájacie) od Slovenského výrobcu Jak audio. Ich DAC sme tu už mali niektorí požičaný a nebolo to teda vôbec zlé. Samotný výrobca je velmi sympatický audio nadšenec. V procese vývoja a výroby je elektronkový zosilňovač.

Zatial ma zaujal USB káblik:
https://www.jak-audio.com/cbl-usb-1a-en/
Kryton ty si mal dotaz svôjho času aký používam. Aký používaš ty a v čom vnímaš zlepšenie proti bežnému dátovému USB?

Doteraz som používal kábel Holo Audio, čo je asi tiež bežný USB dátový kábel len v krajšom oplete:-)
Mal som už raz požičaný strieborný DYI kábel, keď som mal Chord Dave, ale vtedy mi strieborné káble v zostave zvukovo nesedeli a rovnako ani ten USB.

Ako teda vnímam rozdiely tentoraz?
Po prehodení na káblik Jak Audio CBL USB 1a vnímam lepši detajl, zaostrenie na zdroje, stredobas a bas je lepšie a razantnejšie vykreslený. Scéna je prehľadnejšia. Charakteristika je podobná ako napájací kábel od Jak audio (to vykreslenie a razantnosť), ale pribudlo navyše rozlíšenie a detajl a odseparovanie zdrojov. Opakované prehadzovanie potvrdzuje “patlavejší” a maskujúci prejav môjho USB káblika.
Rozdiel vnínam tentoraz väčší a pomerne jednoznačný, ako keď si pamätám zmenu, keď som prehodil ten DYI strieborný káblik za ten môj Holo Audio.
Práve to lepšie rozlíšenie a skutočne viac detajlu ma až prekvapilo, lebo obvykle zmena káblov sa u mňa na iných pozíciach zmení skôr tonalita a atak a v menšej miere vnímanie detajlu.
Pre mňa je to ďalší podnet sa zaoberať optimalizáciou digitálnej časti pred DAC-om.
blesk

Příspěvekod ja-kub » ned 18. led 2026 18:17:52

blesk píše:ja-kub: “ Testovať alebo hľadať ideálny kábel podla mňa by sa mal takto:”
Ak teda píšeš “że by sa malo” Skúšal si to?
Nejde ani tak teraz konkrétne o káble. Ako napísal jeden člen iného fóra “nehnevaj sa Blesk ale káble máš slabé” V meradle dnešnêho trhu s “high end technikov” má pravdu. Ale…

Ide o to ako vidím že funguje technická obec a často aj tá ktorá technike až tak moc nerozumie a len sa s touto skupinou identifikuje (inak tak trochu nevien prečo lebo ich znalosti sú často elementárne mylné).
Čítaš Audioweb? Jeden nemenovaný DYI konštruktér dostal až po tom ako sa predalo asi 40 párov jeho dosiek na výrobu zosíkov otázku, či to v procese vývoja testoval aj posluchom. Odpoveď bola bezolstné “NIE”. Chápeś na čo narážam?
Fandovia ASR a rebríčkov SINAD proste VERIA. Rovnako veria, že káble ak nie sû vyslovene blbé až poškodené nehrajú žiadnu rolu. Len nerozumiem jednému. Ak v DBT testoch nedokážu rozlišiť od seba ani 0,1-0,5% THD v nahravke, prečo je lepší DAC ten, čo má SINAD 122 ako ten čo ho má 120? Netreba hľadať aj iné súvislosti potom? Alebo prečo by sme mali len slepo tomu VERIŤ? Alebo používať sluch na posluch hudby a vedieť to vyhodnocovať na nej?

Neskúšal som to tak testovať, lebo to nieje triviálne. Viem, že niečo skúšal miero z hifislovanetu. Skúšal som RG214 koax, a nakoniec naj kábel pre mňa je Tasker C279 4x4mm2 do kríža (skúšal som aj klasický kábel 4x4 ale bolo to horšie a konštrukčne tam mal menej ale hrubšie vodiče - ovela menej ako tasker + iné dielektrikum) teraz mám kvôli speakon konektorom Tasker C279 2x4mm2 a som spoko :-)

K SINADU: Objektívne je lepší prístroj čo má SINAD 122 ako ten čo má 120, no subjektívne to môže byť kľudne naopak...
Ubuntu 24.04->JRiver MC27 (64bit)->USB Diy ->Topping E50-> BVAudio PRE1 -> BVAudio PA300SSE ->STH12 by Indian
3 boomkilery, 5x photoecho matrix, Laaksum EVO 5x8, 2 ks Laaksum EVO 3x3 - Akustiku vyladil Ing. Martin Vitvar (Check)
ja-kub

Příspěvekod blesk » ned 18. led 2026 20:37:49

To tak úplne nemusí byť pravda, kedže to je merané pri jednej úrovni, pri 1kHz a nezohľadňuje to ani ďalšie merania. U zosíkov (bežne pomerne výrazný nárast skreslenia na vyšších frekvenciach)…
Ale tá druhá časť sa zhodneme. Teda že ten so SINAD 122 nemusí byť nutne zvukovo lepši ako ten s 120
blesk

Příspěvekod blesk » čtv 22. led 2026 16:03:27

Kryton: Niekde si sa pýtal aký používam USB kábel. Ak by si sa vedel podeliť o tvoju skúsenosť, aký používaš a čo si skúšal.
Skúšal som zatial 3 a rozdiely počujem a nezdajú sa mi zanedbatelné
blesk

Předchozí

Zpět na Kabeli®