Kabely subjektivně a bez autocenzury

Re: Kabely subjektivně a bez autocenzury

Příspěvekod N.A. » čtv 06. srp 2026 10:47:03

Měl jsem zajímavou možnost, trochu takové cestování v čase o čtvrt století zpět.
Potkal jsem se po velmi dlouhé době s člověkem, který ode mě na přelomu tisíciletí koupil několik kousků z mé tehdejší sestavy. Jeden z nich byl i DIY reprokabel Hogiwire, pamětníci si určitě vzpomenou, že ho tvořily křížově spojené průmyslové coaxiály RG213 a dost možná je také někdy provozovali.
I když u dotyčného došlo nedávno k rapidní modernizaci celé sestavy na dost slušnou úroveň, tak tento reprokabel je v jeho sestavě doposud.
Proto jsem mu nabídl prezentaci mých reprokabelů Fire, což jsou kabely splétané s jednotlivě teflonem izolovaných solid core postříbřených vodičů za velmi rozumnou cenu 6k.
Rozdíl byl opravdu hodně velký, na úrovni výměny zesilovače, ale například zrovna můj nový Atlantis a Sroll Rhythm v úplně původní variantě kterou jsem dlouho vlastnil takto velký rozdíl zdaleka nenabízel. Hudba byla s mým kabelem opravdovější, zážitek z ní více uspokojující. Zvuk byl hladší a zároveň detailnější, s výrazně lépe definovaným spodním pásmem a jakoby celkově učesanějším podáním. Při přehození zpět na Hogiwire bylo hned cítit nervozitu a jakousi nakřáplost. Pana domácího to hodně oslovilo a kabel jsem už neodnášel.

Už několikrát mě napadlo, že by bylo zajímavé mít možnost slyšet, jak mi to doma hrálo dříve, když jsem měl úplně jinou sestavu výrazně nižší třídy. To se mi nikdy nesplnilo, ale tentokrát jsem měl možnost slyšet kabely z doby dávno minulé na sestavě přibližující se té co mám, což bylo také velmi hodnotné.
Noble Audio Heaven, Lindemann CD1SE, Noble Audio Atlantis, Noble Audio Stonehenge

https://noble-audio.webnode.cz/
N.A.

Příspěvekod blesk » pát 07. srp 2026 8:55:08

Reprokabel z do kríža prepojeného postriebreného koaxu RG213 som tiež prevádzkoval a ešte stále mám velmi krátku verziu doma v skrini. Kupoval som ho začiatkom 90-tych rokov ešte v podnikovej predajni Kablo kde sa vyrábal. Kábel ma moc zvukovo neuchvátil, tak som ho postupne skracoval a urobil som si z neho zopár signálových prepojovákov.
2x iFi iSilencer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif,Furutech,Viablue,Viborg,prepoje:DYI RCA,Audioquest
blesk

Příspěvekod N.A. » pát 07. srp 2026 9:24:25

RG 213 je čistě měděný, postříbřená varianta je RG214. Matně si vzpomínám, že i tu jsem tehdy zkoušel, a za tehdy mých daných podmínek se mi ta postříbřená nelíbyla více.
Noble Audio Heaven, Lindemann CD1SE, Noble Audio Atlantis, Noble Audio Stonehenge

https://noble-audio.webnode.cz/
N.A.

Příspěvekod blesk » sob 29. srp 2026 10:34:50

N.A. Vďaka za upozornenie. Každpádne by som RG213 alebo 214 nepovažoval za nejakú velmi relevantnú alternatívu.
Z iného koaxu (teflon/meď) som si “ubastlil” 50cm prepojovák tentoraz aj s použitím bavlny ako výplne a syntetickej pančušky. Bavlna preto lebo som mal trochu širšiu pančušku vzhľadom na malý priemer kábla a aj aby som lepšie vedel fixnúť koncovky na kábli proti vytrhnutiu pájkovaných spojov. Používam pájku Mundorf so 7% prímesou striebra.
Zvuk očakávam ako som od tohto kábla zvyknutý. Mám už jeden taký v zostave len bez pančušky. Kľudný, pevný, mäsitý, nepatlajúci…
IMG_0888 – stredný.jpeg
IMG_0888 – stredný.jpeg (63.39 KiB) Zobrazeno 226 krát
Po pokusoch s rôznymi celostriebornými (továrenské aj DYI) mi lepšie vyhovuje toto.
2x iFi iSilencer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif,Furutech,Viablue,Viborg,prepoje:DYI RCA,Audioquest
blesk

Příspěvekod kryton » pon 31. srp 2026 15:36:57

blesk píše:Z iného koaxu (teflon/meď) som si “ubastlil” 50cm prepojovák tentoraz aj s použitím bavlny ako výplne a syntetickej pančušky.

Přesné označení koaxu je tajné?
Roon (DRC) - Roon Bridge (RPi4, MoOde OS, Shanti LPS) -> Topping HS02 -> SMSL SU-X (XLR) -> Topping L70 (XLR) - Audiophonics HPA-S400ET (XLR) -> PKAudio 8+4+1, Revel F208, Supra USB, Supra EFF1 XLR, QED Genesis. DRC - REW/Rephase.
kryton

Příspěvekod blesk » pon 31. srp 2026 16:12:15

Kryton, nie je je to určite tajné. Je to bežne kúpitelný koax odporúčany aj Rodom Elliotom. RG316. Chalani ho tu niektorí používajú, vyskúšal som ho a je fajn.Ja som kupoval od Tasker. Pozor robí ho aj Telegartner ale ten má stredný vodič oceľové pomedené lanko
blesk

Předchozí

Zpět na Kabeli®