Měl jsem zajímavou možnost, trochu takové cestování v čase o čtvrt století zpět.
Potkal jsem se po velmi dlouhé době s člověkem, který ode mě na přelomu tisíciletí koupil několik kousků z mé tehdejší sestavy. Jeden z nich byl i DIY reprokabel Hogiwire, pamětníci si určitě vzpomenou, že ho tvořily křížově spojené průmyslové coaxiály RG213 a dost možná je také někdy provozovali.
I když u dotyčného došlo nedávno k rapidní modernizaci celé sestavy na dost slušnou úroveň, tak tento reprokabel je v jeho sestavě doposud.
Proto jsem mu nabídl prezentaci mých reprokabelů Fire, což jsou kabely splétané s jednotlivě teflonem izolovaných solid core postříbřených vodičů za velmi rozumnou cenu 6k.
Rozdíl byl opravdu hodně velký, na úrovni výměny zesilovače, ale například zrovna můj nový Atlantis a Sroll Rhythm v úplně původní variantě kterou jsem dlouho vlastnil takto velký rozdíl zdaleka nenabízel. Hudba byla s mým kabelem opravdovější, zážitek z ní více uspokojující. Zvuk byl hladší a zároveň detailnější, s výrazně lépe definovaným spodním pásmem a jakoby celkově učesanějším podáním. Při přehození zpět na Hogiwire bylo hned cítit nervozitu a jakousi nakřáplost. Pana domácího to hodně oslovilo a kabel jsem už neodnášel.
Už několikrát mě napadlo, že by bylo zajímavé mít možnost slyšet, jak mi to doma hrálo dříve, když jsem měl úplně jinou sestavu výrazně nižší třídy. To se mi nikdy nesplnilo, ale tentokrát jsem měl možnost slyšet kabely z doby dávno minulé na sestavě přibližující se té co mám, což bylo také velmi hodnotné.