Jaký vhodný sluchátkový zesilovač ke sluchátkům Verum 1

Jaký vhodný sluchátkový zesilovač ke sluchátkům Verum 1

Příspěvekod radio2 » pát 10. dub 2026 17:45:34

Ahoj všem,

fóra čtu docela pravidelně, proto vím, že jsou zde opravdu zkušení lidé, se kterými bych se rád poradil.

Pořídil jsem si sluchátka Verum 1. Měl jsem možnost je slyšet ve spojení s nějakým dražším zesilovačem od Burson Audio (třída A).
Vím, že tato sluchátka mají nízkou impedanci 8 ohmů a ideální je k nim prý sluchátkový zesilovač, který má výstupní impedanci pod 1 ohm. Výrobce uvádí doporučený zesilovač 0,5 W při 8 ohmech.

Dotazy:
1. Je možné sluchátka Verum 1 připojit kvůli nízké impedanci k notebooku nebo zesilovači se streamerem Marantz PM7000N přímo do sluchátkového výstupu, abych něco nepoškodil? Bylo by to provizorní řešení než bych si pořídil samostatný sluchátkový zesilovač, který bych chtěl připojit do zesilovače streameru Marantz PM7000N.

2. Jaký sluchátkový zesilovač si k Verum 1 pořídit?

Byl bych nejraději, kdyby ten sluchátkový zesilovač byl ve třídě A.

Mé poslechové preference:
Hudba, jsou pro mne především emoce. Nehledám analytický, naprosto přesný zvuk. Spíše se mi líbí analogový, který je na teplejší straně, barevně prokreslený, s plnými středy (to je asi nejdůležitější, aby alespoň částečně přehlušil při poslechu můj tinitus) a je současně dostatečně detailní, protože mám zhoršené vnímání zvuků již od středních frekvencí. Líbí se mi zvuk zesilovačů ve třídě A, následuje třída A/B. Líbí se mi dobré lampové zesilovače.

Byl mi doporučen sluchátkový zesilovač:
Topping L30 II a Topping L70, ale nejsem si jistý, jestli to bude ono, kvůli jejich přesnému zvuku

Sám jsem vyhledal tyto sluchátkové zesilovače:
Schiit Midgard https://www.schiit-europe.com/product/midgard-halo-headphone-amp-and-preamp/ nebo
Schiit Asgard X https://www.schiit-europe.com/product/asgard-x-class-a-modular-headphone-amp-preamp/ nebo
Schiit Jotunheim 3 https://www.schiit-europe.com/product/jotunheim-3-balanced-prime-headphone-amp-and-preamp/ , ale bohužel firma nemá u nás zastoupení a nevím, jestli by byly vhodné
Aune Audio – zesilovače jsou ve třídě A, ale nikde jsem nenašel jejich výstupní impedanci
Audalytic HP70 https://shenzhenaudio.com/collections/new-arrivals/products/audalytic-hp70-fully-balanced-discrete-headphone-amplifier-preamplifier , ale firma opět nemá u nás zastoupení

Vůbec by nebylo na škodu, kdyby ten sluchátkový zesilovač byl i s d/a převodníkem, aby šel případně připojit i k notebooku, ale musel by mít také možnost připojení RCA cinch, aby šel připojit do Marantze PM7000N, případně cd přehrávače.
Dále jsou zde další možnosti, ve kterých nemám vůbec jasno. Pořídit streamer s kvalitním sluchátkovým výstupem? Ale to už bude jiná cenová… Nebo koupit samostatný sluchátkový zesilovač a k němu případně dodatečně samostatný d/a převodník? Četl jsem, jak jdou ty d/a převodníky dopředu.
Nejsem si jistý, zda je lepší hrát ze streameru nebo obyčejného notebooku. V případě notebooku, jaký používat program. Jestli pak jde používat nějaký ekvalizér. Je to prostě moc otázek, ve kterých nemám vůbec jasno… Také mne docela zaujala funkce crossfeed.

Díky předem všem!
radio2

Re: Jaký vhodný sluchátkový zesilovač ke sluchátkům Verum 1

Příspěvekod kokes » sob 11. dub 2026 9:01:02

Ahoj, podľa meraní by tvoje slúchadlá mali hrať veľmi vyrovnane a neutrálne. V podstate je to taká planárna obdoba uznávaných HD600 s pridaným basom, ktorý Sennom trochu chýba. Citlivosťou by mali byť doslova predurčené na zapojenie do prenosných zariadení, toho by som sa nebál.

Odporúčam zapojenie: laptop -> USB -> DAC/zosilňovač -> slúchadlá. Ak tvoj CD prehrávač disponuje optickým výstupom, nemusíš na zosilňovači riešiť analógový vstup. Ak sa bojíš Toppingu (nevidím na to úplne dôvod), pozri sa na DAC/Amp Hifiman EF500. Skúšali sme na ňom niekoľko modelov od Meze Elite až po Susvary a obstál pekne. Má R2R DAC, čo by mohlo byť bližšie tvojej preferencii. Hlavne, ak nemáš veľa skúseností, vyhol by som sa nákupu prístrojov mimo nášho trhu, nie je na to veľký dôvod.

Na to, či je zosilňovač v triede A, by som sa ja osobne nesústredil. Skôr by som pozeral na možnosti nastavenia, ekvalizácie a pod. (napr. Topping DX5 II, ktorému nič podstatné nechýba). Ak by mi časom na slúchadlách niečo konkrétne vadilo, určite by som ako prvú možnosť zvážil PEQ namiesto výmeny káblov, prístrojov atď.

Ekvalizácie u slúchadiel sa nemusíš báť, o kvalitu neprichádzaš. Tým, že slúchadlá sú v podstate zariadenia s minimálnou fázou, neriešiš tam také problémy ako pri EQ u reproduktorov. Prínos EQ môže byť v prípade slúchadiel ohromujúci, keďže na každej hlave môžu znieť jedny slúchadlá rôzne (HRTF). Jemným doladením FR na svoje uši (najmä nad 5 kHz) si môžeš často veľmi pomôcť. Na stránke Squiglink si nájdeš v záložke Equalizer 'tonegen' a postupným prechádzaním frekvencií k 20 kHz zisťuješ, na ktoré frekvencie je tvoje ucho citlivejšie, a následne ich upravíš tak, aby sweep znel čo najvyrovnanejšie. Určite sa vyhni AutoEQ, to je k ničomu.
Snáď pomôže.
[Holo Red / Cyan2, Khozno preamp, CA 851W (Casea), Vimberg Mino]
[Topping DX9, Meze Emp.I / CrinEar Daybreak], LMS
kokes

Příspěvekod Kuba4 » ned 12. dub 2026 18:14:54

Čau, ty Verumy I jsou dobré, mně se zvukově líbí.

Zkus poslechnout Topping DX5 II, připojit jde ke všemu, co potřebuješ, má EQ.

Cenově je taky adekvátní:

https://www.audigo.cz/Domaci-audio/Sluc ... 5-II-cerna
Marantz CD-17, PM-16 Casea, DUAL CS-529, JBL 4430
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K1000
Kuba4

Příspěvekod radio2 » ned 19. dub 2026 17:48:55

Ahoj a díky za snahu pomoci.

kokes, Kuba4
Měl jsem nyní možnost vyzkoušet Verum 1 s Toppingem L30 II. Parametrově si to sedlo asi výborně. Topping L30 II má výstupní úroveň 2x 2700 mW do32 Ω, výstupní impedanci pod 0,1 Ω, výstupní proud 1400 mA. Bohužel si to nesedlo s mými poslechovými preferencemi, jak jsem se obával a psal v prvním příspěvku. Kdo ale hledá přesný, reálný zvuk, musí být z této kombinace nadšen. Mně tam chyběl ten teplejší a barevnější charakter. Proto ani Topping DX5 II nebude zvukově to pravé. Jinak by mu kromě RCA cinch opravdu nic nechybělo a cena by byla přijatelná.

kokes
Ano, u Verum 1 dosáhneš rychleji vyšší hlasitosti, ale problém je ta nízká impedance, která by prý měla být pod 1 ohm. Takže zatím ani nevím, jestli je mohu dočasně připojit k zesilovači-streameru Marantz PM7000N nebo k notebooku do jejich sluchátkového výstupu, abych něco nepoškodil. Já nebudu hrát z přenosných zařízení.

Můj CD přehrávač má pouze koaxiální výstup a z Marantze musím použít RCA cinch. Pokud bych začal používat ekvalizér, tak ten jde kvalitně používat pouze v notebooku? Když pominu třeba ten Topping DX5 II a nějaká drahá řešení?

U Hifimanu EF500 jsem opět nenašel ty důležité údaje, které potřebuji vědět... výstupní impedanci, výstupní proud, výstupní úroveň (nesymetrické zapojení). Nevím, jestli špatně hledám. Koukal jsem sem. https://www.audigo.cz/Domaci-audio/Sluchatkove-zesilovace-46599/S-D-A-prevodnikem/HiFiMAN-EF500 Myslím, že ten R2R převodník by se mi asi zvukově líbil, ale dawsoo zde uváděl, že tyhle převodníky nemají z principu stálé parametry, což mne dost odrazuje.

Na stránku Squiglink jsem se nyní díval. Jestli jsem to pochopil dobře, tak je zde změřená charakteristika různých modelů sluchátek, což by mi mělo pomoci při případné ekvalizaci.

Kuba4
Četl jsem, že jsi Verum 1 chválil. A k jakému sluchátkovému zesilovači je máš připojené? Hraješ také z notebooku nebo jen z CD přehrávačů, které máš v podpisu? Používáš s nimi ekvalizér?
radio2

Příspěvekod kokes » ned 19. dub 2026 19:57:31

Squiglink je web, kde ľudia zdieľajú merania rôznych slúchadiel. Pomôže ti to pochopiť vzťah medzi tým, čo počuješ, a frekvenčnou charakteristikou, vďaka čomu je jednoduchšie aplikovať EQ na dosiahnutie tvojho preferovaného zvuku.
Je dôležité si uvedomiť, že meracie hlavy sú presné najmä v pásme basov a stredov. Od cca 3 kHz vyššie je už meranie menej "spoľahlivé". Je to spôsobené akustickými rezonanciami ušného kanálika, ktorý má každý človek inak tvarovaný, čo vytvára individuálne rozdiely v tom, ako vnímame výšky. Práve tam je optimálne nastaviť EQ podľa osobných preferencíí a nespoliehať sa na merania.

Pri ladení pomocou ekvalizéra by som ti odporúčal držať sa Diffuse Field (DF) targetu, ale kľudne poexperimentuj.

Z tohoto pohľadu sa DX5II javí ako ideálna voľba, ktorá ťa finančne nezrujnuje, ma silný zosilovač, kvalitný D/A a možnosť PEQ, tiež má digi Coax input.
Len odporúčam kupovať tento prístroj s možnosťou uplatnenia záruky, kedže DX5II je všetko len nie synonymom spoľahlivosti.

Ak by som si mal vybrať medzi triedou A a PEQ, tak jednoznačne volím to druhé.
[Holo Red / Cyan2, Khozno preamp, CA 851W (Casea), Vimberg Mino]
[Topping DX9, Meze Emp.I / CrinEar Daybreak], LMS
kokes

Příspěvekod Kuba4 » ned 19. dub 2026 20:33:02

Já ke sluchátkám u pc používám ADI-2 DAC FS.

https://rme-audio.de/adi-2-dac.html
Marantz CD-17, PM-16 Casea, DUAL CS-529, JBL 4430
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K1000
Kuba4

Zpět na Sluchátka a sluchátkové příslušenství