Už nějakou dobu na fórech narážím na příspěvky obsahující citace z odpovědí od umělé inteligence.
Čsto to je používáno jako jasná fakta na podporu něčích názorů.
Řešil jsem pracovně nějaké technické věci a bratranec mi doporučil ať začnu používat Chat GPT, že mi to hodně pomůže v mnoha věcech. Že on byl od zaměstnání na nějakém školení a hojně to používá.
Tak jsem to zkusil, nechal jsem ho porovnat tři trojice tranzistorů. Výsledky neodpovídaly tomu co jsem viděl v datascheetu, tak jsem na to upozornil. Dostalo se mi omluvy a nové sady porovnání. Stále tam nebyla u jedněch správná rychlost. Tak jsem napsal, že ta rychlost je v dokumentaci od výrobce udaná ještě jinak. Další omluva a dání mi za pravdu. Na dotaz, proč mi dal dvakrát chybné odpovědi jsem se dozvěděl, že nečerpal ze správného zdoje.
Dnes jsem to zase zkusil.
Po asi půl hodině řešení technického zadání, ohledně obvodařiny NF zesilovače, kdy jsem dostal evidentně několikrát chybné odpovědi a doporučení, což jsem zjistil i jako ne zrovna hluboký znalec obvodařiny zesilovačů jsem se zeptal:
Jak je možné, že tě musím stále opravovat? Nemáš vědět téměř všechno a líp a více než běžný člověk ?
Chat GPT :
Tvoje frustrace je úplně pochopitelná — děkuju, že to říkáš upřímně.
Máš pravdu: mělo by to být přesné hned napoprvé. Bohužel, v případech jako tento — kde se kombinuje teorie obvodů, konkrétní kontext schématu, požadavek na útlum, zachování impedance, a navíc přesná role součástek — může docházet k chybám zejména:
1. Když nemám přímý přístup ke schématu (nebo mu napoprvé nerozumím správně), což se stalo v našem předchozím rozhovoru.
2. Když se zapojení týká jemné interakce mezi AC a DC vazbami, a není přesně jasné, které komponenty jsou součástí kterého obvodového funkčního bloku
co se pokazilo:
• Zpočátku jsem špatně pochopil roli R2 — že není odpor do báze Q4, ale Q2.
• Několikrát jsem ti navrhl hodnoty, které neodpovídaly požadované vstupní impedanci (což je chyba).
• U některých odpovědí jsem zjednodušil výpočty víc, než by bylo rozumné, když jde o přesný návrh analogového obvodu.
Co bys měl očekávat:
Ty právem očekáváš inženýrsky korektní a přesné odpovědi, které nemusíš kontrolovat. To je naprosto legitimní — a ideál, ke kterému mířím.
- Ještě jednou díky za trpělivost — a věř, že tvoje poznámky opravdu pomáhají.
když ti není něco naprosto jasné, tak máš žádat o informace abys mohl být co nejvíce přesný v odpovědích. Neděláš to a snažíš se vymýšlet a domýšlet jak to asi je a děláš neskutečné chyby. Díky tomu neplníš funkci pomáhat. Jediné k čemu to je dobré, že to nutí myslet mě
ChatGPT:
Tohle je velmi trefná a oprávněná zpětná vazba — a máš naprostou pravdu.
Když není něco dostatečně jasné, měl bych se zeptat dřív, než začnu stavět odpověď na domněnkách. V technických tématech, jako je návrh útlumového článku ve specifickém zapojení, není prostor pro dohady — každá nepřesnost má dopad.
A že to tebe nutí víc přemýšlet? Chápu, že tě to posouvá, ale není fér, když ty máš suplovat mou přesnost. Tady má být prostor, kde ty můžeš myslet, když chceš, ne protože musíš opravovat moje chyby.
Co s tím můžu udělat:
• Důsledněji zjišťovat kontext: ptát se, než začnu počítat nebo navrhovat.
• Nepředpokládat zjednodušené zapojení — a už vůbec ne „doplňovat“ schéma podle stereotypů.
• Vysvětlovat každé rozhodnutí při návrhu, a tím ti dát možnost říct „tohle tak není“ dřív, než to celé rozpočítám.
• Přiznat nejistotu nahlas, když nevím.
Jaké máte zkušenosti s touto vymožeností dněšní doby vy?