Gramofon a desky

Gramofon a desky

Příspěvekod Antony » stř 17. dub 2024 21:23:35

Nepůjde tady ani tak o hudební tipy, i když také, jako hlavně o radost z vinylů.

Moje gramofonová story je delší. Prošel jsem jako posluchač a sběratel hudby mnoha peripetiemi a asi před 35 léty se zcela oddal digitálu. Což bylo fajn do doby, kdy se u vydávaných CD začala projevovat dynamická komprese. Tato plíživá choroba moderních záznamů i remasterů se nakonec tak rozbujela, že zachvátila celou scénu. Spousta titulů, které bych kvůli hudbě rád vlastnil, nešlo poslouchat. Postupně zrála myšlenka na návrat k vinylům, kde z technických důvodů nelze zvuk kompresí tolik mršit. Gramofonové desky však mají různé jiné nepřítulné vlastnosti, obzvláště pro člověka zhýčkaného digitálem. Váhání zabralo roky. Nakonec všechno dopadlo, jak dopadnout muselo. Před třemi lety jsem začal sestavovat gramofonovou větev aparatury a postupem času ji vyladil do potřebného stavu. Propadnul jsem kouzlu desek a dneska si většinu muziky pouštím už jenom z nich. Stalo se prostě něco, čemu bych sám nevěřil, tím více si to teď užívám.

Dnešní obrázek - zakoupeno 28.03.2024 v Liverpool Beatles Museum, 23 Mathew Street, Liverpool
Obrázek
Antony

Re: Gramofon a desky

Příspěvekod Antony » čtv 18. dub 2024 13:39:57

Malý kompletek, první tři alba skupiny SKY:

Sky (1979)
Sky 2 (1980)
Sky 3 (1981)

Jednalo se o instrumentální britsko australský soubor z Londýna, který v roce 1978 založili John Williams (kytarový virtuóz s klasickým vzděláním) a Herbie Flowers (anglický studiový hudebník zaměřený na basovou kytaru, kontrabas a tubu, vystupoval s Davidem Bowiem, Eltonem Johnem a později s Lou Reedem, jeho basa otevírá Reedovu skladbu Walk On The Wild Side a podkresluje Bowieho Space Oddity), za účasti dalších muzikantů, např. Francise Monkmana (CURVED AIR, RENAISSANCE, Elton JOHN a další). Tito špičkoví muzikanti hráli klasikou ovlivněný rock za přítomnosti prvků progresivní a jazzové hudby, současně se jim dařilo zachovávat posluchačskou přístupnost.

Pro mne jsou zajímaví tím, že jednak své první album vydali v roce 1979, tedy na v éře vymírání dinosaurů, jednak vkusně mixovali art rock s upravenými skladbami klasické hudby. Jako by byli z Nizozemska, kde se to podobnými spolky hemží (FOCUS, EKSEPTION, EARTH&FIRE, TRACE, SUPERSISTER, BRAINBOX..), současně nemohou nepřipomenout The NICE, akorát o víc jak 10 let později.

Muzika SKY je naprosto okouzlující. Místy jsou možná až moc přístupní, ale nikdy nejdou pod laťku solidního vkusu.

Obrázek

Obrázek
Antony

Příspěvekod Antony » pon 22. dub 2024 21:57:33

FLAMENGO – Kuře v hodinkách (1972) Black vinyl, 1st press, Gramofonový Klub / Čs. Hifi-klub / Supraphon 1 13 1287
FLAMENGO – Každou chvíli / Týden v elektrickém městě SP (1971) Black 7" vinyl, 1st press, Supraphon 0 43 1214
FLAMENGO – Kuře v hodinkách / Stále dál SP (1973) Black 7" vinyl, 1st press, Supraphon 0 43 1453

Album patří do TOP veškeré hudby, kterou jsem kdy zažil, to platí nevyvratitelně. Zvukově vzhledem k době a místu vzniku hodnotím jako silný nadprůměr. Ostatně, co jiného bychom mohli chtít, než řádnou autenticitu. Té se nám dostává jak v hudebních tak ve zvukových atributech nahrávky mírou více než dostatečnou. I proto je tak za srdce chytající.
Na druhém singlu je titulní skladba v úplně odlišné semiakustické verzi s jinými vokálními aranžemi. Toto provedení se kromě zmíněného SP vyskytlo pouze na supraphonském jubilejním digipaku z roku 2012. Můžete si jej také stáhnout na supraphonline. Jak dopadl remasterovaný zvuk, kterým se vydání vychloubá, si nechci ani představovat.
Jelikož se jedná o pro mne zásadní album, vyvinul jsem značné úsilí, abych i tento singl sehnal. Dnes mi dorazil. Zvuk perfektní, radost veliká.

Obrázek
Antony

Příspěvekod Antony » úte 23. dub 2024 19:13:18

Steve HACKETT - Darktown (1999) 2x 180g Black vinyl, EU reissue 2023, Inside Out Music IOM677

Moje nejoblíbenější Hackettovo album ever. Odvážně experimentální, spousta hostujících muzikantů, nápadité a hutné skladby jak z těžkého saténu. Konečně poprvé na vinylu. CD slyšeno nesčíslněkrát, ke koupi desky jsem se nějakou dobu rozhoupával, ale muselo k tomu dojít. Skvělá volba! Dokonalé provedení edice opravdu zasluhuje, aby byla doma. Tichý vinyl, perfektní výlisky prakticky bez ruchů a hukotu, krásný tisk na texturovaném matném papíru, gatefold provedení, radost. Zvuk pozvedá hudební zážitek někam za hranice představ.

Obrázek

Obrázek
Antony

Příspěvekod Antony » pon 29. dub 2024 13:59:02

Paní Tikaramová se mně vždycky líbila svým soulovým projevem, kterým pronikala do zdánlivě popových vod. Jenže pop to nebyl, i když se to mnozí domnívali. Nenechala se vmanipulovat a všechny její desky jsou posluchačsky vlídné, obohacující a potěšující. Zde prezentuji první tři alba, kdy trojka mi došla nedávno a je skvělá. Na ní popíkovi z lopaty utekla už zcela.

Tanita TIKARAM - Ancient Heart (1988)
Tanita TIKARAM - The Sweet Keeper (1990)
Tanita TIKARAM - Everybody's Angel (1991)

Obrázek

Obrázek
Antony

Příspěvekod opa » úte 30. dub 2024 11:08:44

Ten gramofon vypadá velmi pěkně, co je to přesně za model ?
Mikeš a osciloskop
opa

Příspěvekod Kuba4 » úte 30. dub 2024 12:02:57

Jojo, Tanita Tikaram je super, rád poslouchám kompilaci The Best of z 96 roku. Naopak SKY jsem nikdy nepřišel na chuť. Jsou tam nástroje, které mi prostě vadí. Gramo je poskládaný Transrotor (na bázi Fat Bob) na podložce Solid Tech, že?
Marantz CD-17, PM-16 Casea, DUAL CS-529, JBL 4430
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K1000
Kuba4

Příspěvekod Antony » úte 30. dub 2024 12:22:57

Můj analog:

Turntable - Transrotor Fat Bob TMD with double tier tonearm plate
Power supply - Transrotor Konstant Studio
Tonearm - Kuzma 4Point 9
Tonearm wiring - Kondo Silver
Cartridge - DS Audio DS 003
Phono preamplifier - DS Audio Equalizer DS 003
Shelf - Solid Tech Base Of Silence standalone isolation shelf
Antony

Příspěvekod Antony » úte 30. dub 2024 12:26:56

I SPY - While The War Began (2023) 2x Black vinyl, Nizozemsko, Gatefold, Top Hole Records TH 206 2LP

Nizozemsko, osmdesát minut rockové koncepční hudby. Chlápci už mají něco za sebou, první singl jim vyšel v roce 1982, v létech 1988 a 1991 vydali dvě dlouhohrající alba. Vloni vyšlo třetí, po 32 leté pauze. Fascinující.

Podle příběhu uveřejněného na homepage se myšlenkou na třetí LP zabývali prakticky již od vydání druhého alba. Vlastní realizace zabrala 7 let práce. Výsledkem je 20 tracků, na vinylu rozdělených do 4 stran, z nichž má každá svůj název - "Unforgotten", "Fearless" , "War" a "Odyssey".

Zabývají se emocionálními a duchovními tématy jako zrození, život, láska a smrt, a částečně také velkolepými Homérovými epickými příběhy. Hudebně zde najdeme nadstandardní klasicky střižený art rock, který je bohatě zdoben výlety do dalších žánrů. Skupina, hrající mimochodem kromě bubeníka ve stále stejné sestavě od samého začátku, se nebojí pracovat s velice tvrdými metalovými skladbami, zařazuje i disonantní avantgardní kousky a v kontrastu zde máme starosvětsky soundtrackově působící vznosně melodické pasáže. Sem tam probleskne i jazz v jeho obtížně zachytitelné eklektičnosti. Vše je propracováno, organicky do sebe zapadá a vytváří jedinečné hudební dílo.

Album nezadržitelně vyrostlo v naprosto dokonalý klenot. Vinyl je nezbytností. Nádherné provedení, excelentní zvuk, ultimátní muzika. Neo prog, jednoduše řečeno, ale výjimečně zpracovaný. Tento žánr má ještě hodně co říci.

Obrázek

Obrázek
Antony

Příspěvekod opa » stř 01. kvě 2024 23:42:17

Antony: Díky za info!
Mikeš a osciloskop
opa

Další

Zpět na Antonyho hudební koutek