Recenze a měření reprosoustav

Re: Recenze a měření reprosoustav

Příspěvekod BVa » sob 22. čer 2024 14:52:20

Izobarická ovučnica, stačí polovičný objem pre rovnaký dolný kmitočet, citlivosť klesne o 3dB. Používa(l) to hodne Bose..
PC, DAC D10B, PRE1, PA300SSE, 12"bas+ 1" driver, Sandhorn by MaBat
BVa

Příspěvekod kryton » sob 22. čer 2024 16:38:13

Teoretické přednosti konstrukce se dají vygooglit. Co se googluje velmi těžko, je osobní zkušenost. Proto jsem se ptál, kdo měl možnost osobně nějaké takové bedny srovnat s jinými koncepcemi. I poslechově. Výhody, nevýhody.
Roon (DRC) - Roon Bridge (RPi4, MoOde OS, Shanti LPS) -> Topping HS02 -> SMSL SU-X (XLR) -> Topping L70 (XLR) - Audiophonics HPA-S400ET (XLR) -> PKAudio 8+4+1, Revel F208, Supra USB, Supra EFF1 XLR, QED Genesis. DRC - REW/Rephase.
kryton

Příspěvekod BVa » sob 22. čer 2024 16:48:56

Jediná reálna výhoda je menší objem, rozmery ... Teoreticky menšie skreslenie, ak sú reproduktory montované membránami (alebo magnetmi) k sebe , jeden prepólovaný, kompenzujú sa čiastočne prípadné nelinearity. Nevýhoda vyššia cena, hmotnosť, menšia citlivosť .Pre domácu aplikáciu som to skúsil raz, ešte s Teslami ARN312 ;) ..Pre PA aplikácie som robil pár subbasov s osadením 2x15", pre pevnú inštaláciu v menšom priestore ( tuc-tuc disko :) ). Ale na HiFi aplikáciu dnes , s možnosťami výberu reproduktorov, to IMO nemá zmysel.
BVa

Příspěvekod Kuba4 » sob 22. čer 2024 18:29:15

Mně to vždy překvapí. Myslel jsem, že Kryton je zkušenost sama a samozřejmě všechny principy použité v těch bednách zná. Kolik tipujete cenu? 200tisKč?
Marantz CD-17, PM-16 Casea, DUAL CS-529, JBL 4430
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K1000
Kuba4

Příspěvekod kryton » sob 22. čer 2024 21:04:23

Tak zajímaly mě především praktické poslechové zkušenosti s tímto řešením. Kdyby v hifi šlo jen o teoretické principy, tak je vše zalité sluncem a každý zažívá zvukovou nirvánu dvakrát denně. Sám jsem takto řešené bedny doma neměl. Autor píše, že to ozvučí 50m2 bez subwooferu.
Roon (DRC) - Roon Bridge (RPi4, MoOde OS, Shanti LPS) -> Topping HS02 -> SMSL SU-X (XLR) -> Topping L70 (XLR) - Audiophonics HPA-S400ET (XLR) -> PKAudio 8+4+1, Revel F208, Supra USB, Supra EFF1 XLR, QED Genesis. DRC - REW/Rephase.
kryton

Příspěvekod BVa » sob 22. čer 2024 21:33:44

Rovnako by tých 50m2 ozvučili aj boxy s jedným rovnakým basovým meničom (pri polovičnom príkone), len by musel byť väčší... Tandem má jedinú výhodu v tom objeme. Dal by sa vo väčšom objeme "podladiť" o pár Hertz, ale zase len za cenu menšej účinnosti a väčšej výchylky. Tá teória diktuje limity pre prax, obísť sa nedá..
BVa

Příspěvekod N.A. » sob 22. čer 2024 22:31:51

Technicky se to chová jak popisuje BV.
To co píše Blesk je v podstatě o bandpassu. A tento princip s basáky uvnitř skříně a vyzařujícími přes basreflex dělávaly před třiceti lety ty zmíněné Isophony a také ve stejné době třeba Jamo 505,707 a Oriel.

Isobaric jsou za sebou dva basáky v tandemu, jeden je klasicky venku a druhý za ním uvnitř. Je to zvukově velmi blízko klasickému basreflexu, případně uzavřence, když není použit basreflex a zvukový výsledek stejně jako u těchto běžných variant záleží na konkrétní implementaci. Takže za mě nejde mluvit o nějakém typickém projevu.

Tvrzení pana konstruktéra ohledně těch konkrétních beden o ozvučení 50m2 je jeho subjektivní - reklamní informace. Ty bedny na tom jsou ve vztahu k té velikosti místnosti stejně jako jakékoli bedny se stejným jedním basákem.

Tento princip je použit jen velmi zřídka, nemá téměř žádné výhody kromě snížení objemu skříně. To snížení při stejné mezní frekvencí na spodku není ve výsledku úplně poloviční, protože je tam potřeba přičíst objem samotného druhého měniče a prostoru mezi měniči. A jinak jsou tam hlavně nevýhody.
Takto udělané bedny jsou Kudos Titan 808, 707,606, Siltech Pantheon, Dynaudio Confidence 5 .
Přílohy
Typy ozvučnic.jpg
Typy ozvučnic.jpg (12.68 KiB) Zobrazeno 758 krát
Noble Audio Heaven, Lindemann CD1SE, Noble Audio Atlantis, Noble Audio Stonehenge

https://noble-audio.webnode.cz/
N.A.

Příspěvekod kryton » sob 22. čer 2024 23:29:17

Je to zvukově velmi blízko klasickému basreflexu, případně uzavřence, když není použit basreflex a zvukový výsledek stejně jako u těchto běžných variant záleží na konkrétní implementaci. Takže za mě nejde mluvit o nějakém typickém projevu.

Díky, to je přesně to, co mě na tom zajímalo v první řadě.
kryton

Příspěvekod cough » ned 23. čer 2024 9:51:15

kryton: praktické několikaleté poslechové soužití s malou Isobaric 2. pásmovkou od Fifiho - takové malé nedrahé druhé "třetí" hifíčko, na které rád vzpomínám, už ty budky roky nemám. Bohužel bez možnosti to porovnat s ekvivalentním řešením bez isobaric vedle sebe, aby se aspoň rámcově dalo prohlásit, že to není porovnávání hrušek s baňama... a není to čistý delusion... no a pak nějaké ty letmé výstavní dojmy z isobaric řešení (Wilson Benesch 2 pásma), ale to je celé zatížené tolika vlivy (nejen v tom jak je ta budka udělaná a naladěná), že to zmiňuju jen pro úplnost... že ano, slyšel.... a nebyl jsem z toho na větvi, ale závěr se z toho dělat nedá, že "to bylo tím isobaricem"...

Pro sebe si tuto otázku musíš rozseknout sám, já jsem si z toho udělal závěr, že isobaric proč ne, problém je obhájit si to proč ano - v tom smyslu, že pokud nejde o velmi velmi specifickou aplikaci a specifický cíl pro určitou velmi specifickou konstrukci (nebo snahu se za každou cenu odlišit, ať už to dává smysl či ne), tak reálné peníze za prototypy a komponenty a zejména čas na odladění tomu nejspíš neodpovídají ... pro účely domácího audia, kde marginální užitek s jiným řešením /za každé další přidané euro ceny/nákladů lze reálné slyšitelné a podstatné zvukové body nahnat zřejmě asi jinde než zrovna s isobaric řešením...
cough
Administrátor

Příspěvekod Kuba4 » ned 23. čer 2024 20:28:08

Blecha jede. Normálně chce velký zvuk z malé bedny. To je vše ohledně isobaric řešení. Podstatné je, že si na této bedně vyzkoušel další pasiv, další středovou kapotu, ale hlavně 3.pásmové aktivní řešení. To je spousta zkušeností.
Marantz CD-17, PM-16 Casea, DUAL CS-529, JBL 4430
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K1000
Kuba4

PředchozíDalší

Zpět na Reprosoustavy