Revel Performa3 F208 vs VMA-I Evo

Re: Revel Performa3 F208 vs VMA-I Evo

Příspěvekod Kuba4 » sob 14. pro 2019 22:39:58

Krytone, Ty mne vždy svou argumentací odpálíš.

Argumentace cenou neobstojí. V cenách měničů to není

Proč ne? Levné výškáče, jinak špatný zvuk. Prostě se jejich zvuk hodně liší. Na to se přece ptáš. A že jsem zmínil jen VMA, to proto, že tam je použití levných měničů jasný limitující faktor. Proto hrají až ty V.
Marantz CD-17, PM-16 Casea, DUAL CS-529, JBL 4430
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K1000
Kuba4

Příspěvekod kryton » ned 15. pro 2019 0:08:54

Kuba4 píše:Krytone, Ty mne vždy svou argumentací odpálíš.

Argumentace cenou neobstojí. V cenách měničů to není

Proč ne? Levné výškáče, jinak špatný zvuk. Prostě se jejich zvuk hodně liší. Na to se přece ptáš. A že jsem zmínil jen VMA, to proto, že tam je použití levných měničů jasný limitující faktor. Proto hrají až ty V.

Moje reakce se (logicky) týkala dvou konkrétních repro, které se řeší v tomto vláknu, a tam argumentace cenou měničů skutečně neobstojí, protože používají plus mínus stejně drahé měniče (snad s výjimkou basáků, kde bude mít Revel navrch).
Roon (DRC) - Roon Bridge (RPi4, MoOde OS, Shanti LPS) -> Topping HS02 -> SMSL SU-X (XLR) -> Topping L70 (XLR) - Audiophonics HPA-S400ET (XLR) -> PKAudio 8+4+1, Revel F208, Supra USB, Supra EFF1 XLR, QED Genesis. DRC - REW/Rephase.
kryton

Příspěvekod roberto » úte 07. dub 2020 9:41:59

Pro zajimavost..provedení výhybky Revelů

Obrázek

Obrázek
roberto

Příspěvekod Martin Vitvar » stř 05. lis 2025 15:45:41

Basák ve VMA-I EVO prošel od roku 2017 výměnou za SBacoustics, ačkoliv předchozí basák byl také slušný (úprava zahrnovala zcela nové TS parametry). Výškáč u verzí VMA-I EVO před 2024 opravdu více směřoval, proběhla výměna za méně směrující výškáč stejné značky, se kterým jsem spokojený a odpovídá aktuálním možnostem kvalitního železa.
Zákazníci měli vždycky na výběr SL, EVO, XL, někomu se líbí to, někomu ono, někomu nic. Kompromis to byl v době vzniku reprosoustav v roce 2013 dobrý, tehdejší DA převodníky nebyly ještě zdaleka tak dobré nebo cenově dostupné. Hodně lidí používá silně kompromisní železo dodneška a v takovém případě nejsou zcela transparentní nebo studenější výškáče šťastnou volbou. Rovněž pro 90% zákazníků s absencí akustických úprav jsem považoval výškáč za vyhovující nebo jako spíše přínos. Mít detailní transparentní nebo až studené reprobedny ve špatné akustice a špatném železe je za trest.
Bavíme se o nuancích, které poznají letití hifi porovnávači a označí je za významné k diskusi. Normální člověk, který má doma jedny reprobedny relativní ani absolutní rozdíl nemá možnost příliš poznat. Mozek se časem normalizuje ke zvuku, který nejvíce poslouchá (oblíbená berlička o zahořování reprosoustav či komponent nebo dokonce kabelů).

0,25 dB odchylka v pásmu šířky 1 oktávy je pro mě podstatná odchylka od fr. charakteristiky způsobující zvukové zabarvení. 1 dB rozdíl pak slyší každý posluchač. Na grafech se přitom takové rozdíly často snadno přehlednou nebo jsou dokonce maskována špatným měřením. Rozhodně bych takové odchylky na správně provedeném měření nepovažoval za "stejnou fr. charakteristiku."

Umím si představit výměnu výškáče ve VMA-I EVO za nový typ s odpovídající úpravou výhybky i pro starší verze reprobeden. Pokud by měl někdo zájem, tak mě kontaktujte.

Ad Revel vs VMA-I EVO. Stejnou fr. charakteristiku nemají, jak je patrné z měření v zahraničních recenzích (použitelné tak od 500 Hz nahoru). Měření provedené Krytonem nepovažuji za hodnotné. Ano je to křivka, které vylezla z měření, ale je to nastavené nevhodně, takže výstupní informace žádná. Víc se ke Krytonovu měření vyjadřovat nebudu, bylo by velice zdlouhavé a nemám na to čas. Hrby zvýrazňující zejména pásmo 10kHz jsou u Revelů z měření z odkazu na recenzi vidět. Někdo může hrby na frekvenční charakteristice považovat za detailnější nebo živější projev. Chcete-li realitu reálnější než je sama...

Hliníkové měniče na středech přidávají studený charakter kvůli zvýšenému zkreslení u 5" střeďáku 3,5,7. harmonickou kolem 2,7 kHz , 1600 Hz, respektive 1140 Hz +- pár set Hz podle výrobce. Toho se zbavit nedá ani výhybkou, protože je to v základní pásmu měniče. Trpí tím i basáky přibližně na frekvencích poměrově nižších podle rozměru membrány. Když vidím tu jednoduchou výhybku v Revelech, tak studený nádech přidávají i basáky. Hliník na středech ani basech není cesta k čistému zvuku. Žádné nátěry ani povrchové úpravy toto nezachrání. Prolisy membrány u Revelu (což jsou měniče SBacoustics OEM) toto sice zachraňují, ale ne zcela.

Hliníkové výškáče s difuzorem mají dost svůj charakter, opět studený, zvýrazňující sykavky. Někdo to může považovat za detailnější zvuk, mě to domů nesmí. Svoje první bedny před 20 lety jsem měl na hliníkových měničích a ve zkratce to byl zvukový omyl.

Nové osazení VMA-I EVO dost podstatně přiblížilo zvuk k VMA-V, přitom stojí půlku peněz a 90% lidí rozdíl nepozná. To považuji za vynikající výsledek postupné evoluce těchto reprobeden.

V textilních výškáčích jsou dost podstatné rozdíl ve směrovosti a detailnosti, rovněž i u jiných materilů. Nelze proto zcela generalizovat, ale hliník děkuji pěkně nechci poslouchat. Perspektivní materiály jsou dobře udělaná keramika (opravdová keramika, nikoliv jenom povrch), berrylium a eventuelně titan. Berrylium je nyní opět problematicky dostupné, protože se šetří vzhledem ke studené válce opět na jaderná zařízení (odolává korozi ionizujícího záření, kde se normální kovy zcela rozpadají). Titanové výškáče mají zase často problémy s konzistencí kusů - dramatické rozdíly v citlivosti nebo fr. charakteristice. Keramika skoro zmizela z nabídky. Ovšem nutno říct, že textil udělal za poslední roky u konkrétních kusů dost významené pokroky, takže je mohdy některý textil detailnější než jiná keramika. Platné je to pro 1" výškáče v třípásmech. Osobně zvukově preferuji 4 pásmové reprobedny a 3/4" výškáč - více detailů a menší směrovost než jakýkoliv 1".

PS: Revely považuji za jedny z mála rozumně udělaných beden, byť teda při pohledu na výhybku je to bída. Poměr cena/výkon je ke zvážení na každém.

PS2: Respektuji osobní názory a preference v konkrétních konstelacích poslechových zkušeností/preferencí, železa a akustiky. V absolutně malých rozdílech, o kterých se bavíme (a které jsou popisovány relativně jako velké), jsou osobní preference naprosto normální. Ačkoliv jsem původně technokrat, tak zkušenost mě naučila, že rozhodující je poslech. Analýza, čtení grafů a vyvozování souvislostí je složitá i pro mě. Mnoho lidí se nechá kolébat sladkou nevědomostí při technické analýze.
VMA-V, VMA-I SL, VMA-I XL, VMA-III, VMA-I µ, akusticky upravená místnost
Martin Vitvar

Předchozí

Zpět na Reprosoustavy