od Kuba4 » úte 16. pro 2025 14:17:25
Asi tak Blesku.
Po zkušenosti se sluchátky, kdy jsem osobně poznal desítky, možná až dvě stovky, vysokých modelů nejrůznějších značek a udělal si představu o zvukovém světě overear sluchátek posledních 40ti let, jsem dospěl k tomu, že si podobný průzkum udělám taky u "dospělých" reprosoustav. Je to bláhové, vím. Pro mne jsou modely repro nad 100tis. sci-fi. Současné dobré hifi je pro mne absolutně nezaplatitelné. Ale větší, starší a známější bedna kolem současných 40tis. je pro mne ideální model na testovací poslech. Zkušenosti z domácího poslechu jsou nepřenositelné, nemá cenu nikoho o něčem přesvědčovat. Netvrdím, že je to nejlepší cesta k dobrému zvuku, ale určitě to má něco do sebe. Podobně jako dobré DIY nebo bedny od malovýrobce. To jsou za mne segmenty hifi světa, které dávají současné maistreamové hifi produkci známých výrobců dost na zadek. Tržní ekonomika je v hifi hodně nekompromisní. Dá se říct, že jsem už po letech pochopil i Brněnskou kliku.
Ale ke konkrétním reprosoustavám, Infinity Ren90 i Thiel CS 2.4 jsou bedny s příběhem, amíci to mají aspoň trochu podloženo výzkumy a teorií, podobně jako JBL (hraju v obýváku stále na 4430). Často to nedává úplně smysl, bedna vypadá, že nemůže hrát, konkrétně ty Ren90 jsem hrubě podcenil. Prostě hrají dobře a neměly by. Ano, když proti nim postavím koaxiální TADy za mega, tak prohrají. Ale zapomeňte na současné KEFy, Cantony, Xaviany, Fyne, Dynaudia, ... za 40tis, vůbec. V tom je celé kouzlo.
No a Thiely? Zajímavé, dobré, super stabilní prostor, zřetelné středy a výšky, přesný bas. Ale potřebují ve větší místnosti (nad 30m2) sub. Ren90 jsou zvukově lepší.
Marantz CD-17, PM-16 Casea, DUAL CS-529, JBL 4430
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K1000