Zajimave reproduktory a jejich mereni

Re: Zajimave reproduktory a jejich mereni

Příspěvekod godz » ned 17. lis 2024 12:08:48

Blesk, vbehni do rubriky Kocourove projekty a tam to nájdeš
godz

Příspěvekod dawsoo » ned 17. lis 2024 13:40:45

blesk píše:Nechce sa Vám chalani urobiť hore do prveho príspevku zoznam Vami “odporúčaných” meničov? (teda tie čo považujete za dobré a výborné, kľudne aj rozdeliť na nejaké skupiny kategórie alebo len uviesť k nim orientačnú cenu a heslovite obmedzenia alebo odporúčania (vhodné delenie, 2 pásmo/viac pásmo, super nízke skreslenie ale nutné filtrovať vyšším rádom, “narovnať nad nejakú frekvrnciu”….? Aby sa k tomu dalo vracat.
Viem že je to trochu dvojsečné. Odporúčania nie sú úplne univerzálne platné a hlavne ide o “reprosústavy” teda jednotlivé meniče k sebe plus ozvučnica plus konštrukcia výhybiek a použitých súčiastok (prípadne aktiv). Tak či tak sa mi to javí pre túto skupinu ako skôr užitočné ako škodlivé.

Druhá vec je či by ste (sme) vedeli vyextrahovať priority a ich poradie, čo sú pre Vás objektívne (datashetové alebo odmerané) parametre, použité materiály, konštrukčné riešenia, keď sa rozhodujete daný menič vyskúšať? Ale aj uviesť s akou elektronikou to pre Vás to bolo lepšie a s akou menej dobré či špatné?

K celému otázka samozrejme či to nie je príliš potom už popisné resp návod pre “dokonalé meniče”. Ale keď sa to dá robiť na záklde nejakého rebríčku “SINAD”, tak prečo nie aj takto širšie postavené.

Otázky jsou položené správně,
já ze svýho pohledu bych to řekl takto:
Obávám se nikdo odpověď dát jednoznačnou a jasnou nemůže,(kdo ano tak není ten pravý a jen si možná myslí že už má jasno a vše už ví) protože těch parametrů a faktorů co jistým způsobem ovlivňují zvukovou kvalitu ,často i dost vzájemně protichůdných,je opravdu hodně a jen měření je nedokáže všechny postihnout.

Důvodem proč si to myslím je, že každej konstruktér může považovat za prioritní trochu jiné (i zde probíhá často vývoj názorů a preferencí v čase s narůstajícími zkušenostmi ) ač obecně panuje víceméně na celku obecně relativní shoda. Jen v případech kdy je to o tolik jasně lepší (což bych řekl že může být případ BE a Diamant bliesmy ale i jiných značek) si myslím že tam to platit může napříč.

Proto to vůbec neznamená že je něco lepší- horší ale spíše jiný a optimální pro jiný účel a kombinace,gro je ve filozofii a koncepci návrhu (rukopisu) co dává každej konstruktér jako svůj vklad a z toho plyne i to že může dávat přednost určitým aspektům před jinými (protože s nimi třeba umí lépe pracovat nebo sedí více preferencím) s kterými dosahuje dle svého nejlepšího vědomí a svědomí těch ze svého pohledu nejlepších výsledků. :) Pro mě ač již konstrukté aktivně nejsem to je vždy zajímavé čtení z hlediska průniků a shody s jinými.
Silent velké PC ---USB Izolátor USBISO211---SMSL SU-X/D400EX ---XLR Silver 5N---Topping L70---RCA Siilver 5N---Koncák Victor SuperA AX-550MODIF---tukabel stříbřená 2linka 2x2,5mm2 ----- Budky Pimpule1 = můj současný zvuk doma
dawsoo

Příspěvekod Kocour » ned 17. lis 2024 20:55:32

Blesk, abych navazal na tve tema a otazky, tak to pojmu obecneji. No, ono to ani jinak nejde....
Kdyz jsem si cetl tvuj prispevek, tak mi v hlavne vyvstanula otazka, co bych si vlastne postavil ja sam pro sebe, abych byl spokojeny navzdy. No a pak jsem si musel pripustit, ze nevim. Tento konicek je o ceste, poznavani, uzivani si hudby, a vse co s tim souvisi, a poznavani.

A tak kdyz prijde na to vybirat menice na nove projekty a pokusy, tak studuji vse co vyrobci nabizi, dostupna mereni a zkusenosti ostatnich. Nic neberu jako stopro a vytesane do kamene, stejne tak ruzna mereni a nazory. Jsou to jen voditka, ktera mi pomahaji se s necemu priklonit ci nikoliv a tak se rozhodnout zda to stoji za pokus. Tim chci rict, ze na nazory a zkusenosti jinych lidi dam, a snazim se videt kontext, ktery mi pomaha si ten nazor zaradit a pochopit.

Ja sam nemam moc rad resit datasheety a mereni do mrtva, z toho clovek jak to hraje nevycte. Nejvice clovek ziska, kdyz ten krok udela a proste postavi projekt. Je to casove narocny, a drahy. Po mnoha takovych zkusenostech uz clovek ziska urcity cit co parovat s cim, co se k cemu hodi. A kdyz najednou zazije tu zvukovou symbiozu menicu, coz se vlastne podari malokdy, tak uz vi o co se ma snazit.
Ansuz C2 -> Esoteric K01-XD -> Ansuz C3 -> Pass Labs Int-25 -> Ansuz C2 -> moje repro
Kocour

Příspěvekod godz » pon 18. lis 2024 18:54:13

Tak, Viawave je už na Slovensku aktívny a už aj predávajú. https://viawave.sk/. Tie tweetre vyzerajú veľmi dobre, sú k dispozícii aj pásky vo zvukovode ( aj so slušnými smerovkami). Troels má na stránkach aj dva projekty z ich novými "ribbonmi".
godz

Příspěvekod Kocour » pon 18. lis 2024 18:57:23

Godz, uz se mi na grt s wg dela prototyp bedna.
Ansuz C2 -> Esoteric K01-XD -> Ansuz C3 -> Pass Labs Int-25 -> Ansuz C2 -> moje repro
Kocour

Příspěvekod blesk » pon 18. lis 2024 19:33:12

Kocour, zaujimave, budem zvedavy nie tia Viawave
2x iFi iSilencer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech, Viablue, Viborg, prepoje:Burmester, Audioquest
blesk

Příspěvekod Kocour » pon 18. lis 2024 20:23:29

Chvili to vezme, jeste nejsou doma. Ale uz je mam nejakou dobu v hledacku.
Kocour

Příspěvekod godz » pon 18. lis 2024 21:09:42

Tak to som zvedavý. Merania sú veľmi slušné a je to predpoklad dobrého zvuku. Kedysi som robil z Raven point source 1. Boli veľmi dobré, ale poriadne drahé a nedali sa v Európe zohnať. Mám ešte z Mermaidu jeden pár skeletov (nie Amphory) a tam by sa dali bez problémov osadiť.
godz

Příspěvekod skypi » ned 01. pro 2024 10:05:27

skypi

Příspěvekod Kocour » sob 21. pro 2024 14:54:02

Kocour

PředchozíDalší

Zpět na Reprosoustavy