Drahé regálové reprosústavy

Drahé regálové reprosústavy

Příspěvekod ja-kub » čtv 06. bře 2025 19:54:08

Bol som v posluchovke Enigma hifi v Banskej Bystrici a mali tam vystavené krásne a isto perfektné regálové reprosústavy Focal Diablo Utopia (cca 10 000€).
Jasné, že nastala filozofická debata, či sa vôbec oplatia malé drahé dvojpásma na stereo posluch. Ako bolo by to treba počuť. No ja som názoru, že nie. Aký máte názor vy? Je mi úplne jasné, že najhlbšie basy to nezahrá. Za tú cenu ccca 7000 - 8000€ sa dali kúpiť Mermaid Amphora svojho času s 15 palcovám basákom napríklad. Povedzte mi prečo a v akých prípadoch by ste do toho išli...

PS: nechcem vyvolávať hádky, len chcem vedieť Váš názor a debatovať môžeme....
Ubuntu 24.04->JRiver MC27 (64bit)->USB Diy ->Topping E50-> BVAudio PRE1 -> BVAudio PA300SSE ->STH12 by Indian
3 boomkilery, 5x photoecho matrix, Laaksum EVO 5x8, 2 ks Laaksum EVO 3x3 - Akustiku vyladil Ing. Martin Vitvar (Check)
ja-kub

Re: Drahé regálové reprosústavy

Příspěvekod blesk » čtv 06. bře 2025 21:28:21

Chapem aj tych co su pre nich regalovky jasna volba. Ja vsak potrebujem plnorozsahove bedne. Ale viem ocenit aj dobre postavene regalovky
Naposledy upravil blesk dne sob 08. bře 2025 9:37:34, celkově upraveno 1
2x iFi iSilencer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech, Viablue, Viborg, prepoje:Burmester, Audioquest
blesk

Příspěvekod Kuba4 » pát 07. bře 2025 12:03:43

Záleží na tom, co si člověk představí pod pojmem regálové reprosoustavy.

Pokud malou 2 pásmovku na stojanech s 6,5" basákem, tak souhlasím, že v poměru cena výkon, to může být akceptovatelné do cca 100tis. Kč (4tis. Euro), dražší řešení už musí logicky ztrácet smysluplnost, díky zvukových hendikepům v basové oblasti.

Pokud ale za regálovky považuješ a představíš si 3 pásmové aktivní monitory s 10" basáky, tak to už může být jiná písnička, třebaže za 10tis. Euro.

Další neznámou je akustika v poslechové místnosti. Když např. zdůrazňuje v poslechovém místě basy na 30- 40Hz o 15dB, může zde i malá regálovka hrát podstatně lépe než plnotučný model, zvící proporce Mermaid Amphora.
Marantz CD-17, PM-16 Casea, DUAL CS-529, JBL 4430
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K1000
Kuba4

Příspěvekod dawsoo » pát 07. bře 2025 15:23:53

Já bych oddělil dvě věci a to cenu a velikost/počet pásem.
a) To první je dané "drzostí výrobce a co unese trh" Tady rozhodně nejde o nákladovou kvalitu, ale o tzv luxusní zboží a status vlajkovky ve své dané kategorii. Určitě i ta nejdražší regálovka stojí pořád o dost méně než top velká plnorozsahovka.

b) To druhé je spíše na diskusi vhodnost/nevhodnost řešení pro určité podmínky a požadavky,já teda bych určitě velké bedny nechtěl poslouchat blbě umístěný nearfield v blbý místnosti a stejně tak chtít od regálovek jakoukoli reálnější spl "reálnou hlasitost" nebo větší poslech vzdálenost a už vůbec by mě nenapadlo požadovat od takových zahrát celé pásmo,ale očekávám od nich "jen velmi dobře" v jejich fyzikálně daných možnostech,kde v určitých disciplínách (ambience,prostor,rozlišení,lokalizace,barevnost) mohou mít klidně i navrch nad velkobednama za podobnou cenu.

c) reálná kvalita se bohužel nerovná se cenovce na trhu,ale jejich poměr ano,to je další parametr a řekl bych že asi ten nejdůležitější. Proč si to myslím ? Inu drahých krámů co nestojí za moc je oboru příliš mnoho na to, aby se to dalo ignorovat. ;) :D

Osobně mám rád obojí, umím ocenit jak malou 2p (dnes mi bohatě stačí, podmínky nedovolí více) tak i velký 3-4p který jsem měl jsem měl řadu let taky... takže bych to nestavěl asi takhle rezolutně. Tak to čistě za sebe vidím já. S tou hranicí co nadnesl Kuba bych klidně v roce 2025 i celkem souhlasil.

Možná i brzy nastane doba jako u digitálu a zesilovačů až se to kluci v čajně naučej a cenovky současných HE značek budou při přímém srovnání také hned v jiném světle. :)
Silent velké PC ---USB Izolátor USBISO211---SMSL SU-X/D400EX ---XLR Silver 5N---Topping L70---RCA Siilver 5N---Koncák Victor SuperA AX-550MODIF---tukabel stříbřená 2linka 2x2,5mm2 ----- Budky Pimpule1 = můj současný zvuk doma
dawsoo

Příspěvekod efičák » pát 07. bře 2025 17:37:35

Nemám co dodat, předřečníci vše osvětlili.

Připomíná mi to francouzký film Dejte mi pokoj.
Hraje v něm gramofon Project, zesilovač Naim a nejlepší reprosoustavy na světě - Focal.
Sice jen pár vteřin ale naše oka to potěší. Film má slabší scénář zato známé reakce na nežádoucí zvuky od popotahování nosem po sbijecku.

https://www.csfd.cz/film/380038-dejte-m ... ze/?page=2

Prodejce luxusních hodinek napsal, že Rolexky se kupují k životním úspěchům a jubileím, nikoliv že by přesně měřily čas. ;)

Mermaid je DIY výrobek, zbavený marži a zpětných bonusů pro prodejce. Problém je obměna při bažení po změně. Co není oslavováno tiskem či weby, jakoby neexistuje.
efičák

Příspěvekod Jiri » sob 08. bře 2025 14:11:22

Posledních 7let jsem poslouchal stojanové reprosoustavy Vivid B1. Jsou to perfektně odladěné 3,5pásmové bedýnky od L.Dickie (navrhoval šneky pro B&W) a v malé místnosti to basovalo velice dobře, mezitím jsem dotáhl akustické úpravy v poslechovce.
Teď ty B1 prodávám a chci koupit už 3pasmové sloupové reprosoustavy protože prostě velká bedna hraje velký zvuk. Měl jsem na vyzkoušení velice oceňované 2 pásmové sloupy ale moje 3,5pasmové stojanovky měli jasně navrch.
MSB + Vivid B1
Jiri

Příspěvekod godz » ned 09. bře 2025 14:40:11

Áno súhlasím s Ja-kubom, že malé regálovky (hoci kvalitné s perfektnou povrchovkou, veľkým marketingovým imagom) dokážu poskytnúť dobrú reprodukciu hudby. Áno, ale len v obmedzenom rozsahu. Každá (aj špičková regálovka) má fyzikou limitovanú reprodukciu najmä v oblasti nízkych frekvencií. A schopnosť kvalitne reprodukovať sa úmerne znižuje s nárokmi na hlasitejšiu reprodukciu (obzvlášť je to počuteľné pri dynamicky náročných pasážach klasickej hudby). Odpovedať na to, či si kúpiť drahé (alebo skôr predražené) regálovky v cene 10 tis. Eur je ťažké. Niekto považuje 10 tis. za pár regáloviek za primeranú cenu, niekto (a otázku si kladie aj Ja-kub) určite nie. Porovnáva ich preto s Amphorami Mermaid ktoré sme cca pred 10 rokmi predávali za cca 7500 Eur. V čase keď sme sa vo firme rozhodovali pre ich konštrukciu, šlo o to, aby sme vyrobili niečo, čo bude mať nekompromisnú celorozsahovú reprodukciu a budú dizajnovo niečím iným (skrátka nie nevzhľadný kváder so zaoblenými hranami). Celý projekt výroby reprosústav vznikol ako vedľajší produkt pri dielni, ktorá vyrábala odlievacie formy pre strojárenský priemysel. K dispozícii bola celá modelárska dielňa doplnená o 5 osý NC stroj s pracovným stolom o rozmeroch 2,5 x 4 metre. Konkrétna voľba 15 palcového woofra pre Amphoru Mermaid mala svoje opodstatnenie najmä pre bezproblémovú reprodukciu aj najnižších frekvencií. 15 palcový woofer Dayton ST 385 II bola najmä jeho nízka vlastná rezonancia (okolo 18 Hz) a ts parametre, ktoré umožnili jeho použitie v pomerne malom objeme (nepresahuje 100 litrov) a f -3dB je cca na 33 Hz. Vychádzalo sa z toho čo bolo vtedy k dispozícii. A pri komerčnom projekte bolo potrebné zohľadňovať aj cenu a dostupnosť. Ale rozhodne nesúhlasím s poznámkou Kubu4 "když např. zdůrazňuje v poslechovém místě basy na 30- 40Hz o 15dB, může zde i malá regálovka hrát podstatně lépe než plnotučný model, zvící proporce Mermaid Amphora". Považovať stojaté vlnenie v mieste posluchu za kvalitatívny parameter porovnateľný z veľkou sústavou je naozaj úlet, alebo "hluboké neporuzumění". Iste dnes by sa dali postaviť pasívne reprosústavy (AMphory sú pasívne) ktoré budú mať dnes menšie rozmery a kvalitou reprodukcie spodnej oktávy sa budú blížiť k Amphorám. No cenovo budeme opäť niekde inde. Dayton ST385 II stál v čase realizácie cca 200 eur za kus. Dnes porovnateľný woofer (napr. 13 palcový Scan speak stojí cca 600 eur). A nehovorím o náraste cien ostatných komponentov, materiálu, energií a miezd. Dovolili som si tu postnúť trochu dlhší príspevok, nakoľko traja diskutujúci spomínali Amphory. Amphory nebol DIY výrobok, už len jeho príprava a výroba vyžadovala prácu na plný úväzok v prostredí, ktoré rozhodne nebolo amatérske. Veľmi ťažké je prelomiť vžité klišé a predstavy a obzvláť dostať sa do pozornosti predajcov. Oslovovali sme viacerých, ale nakoniec to vždy skončilo bezúspešne, tak sme začali predávať sami u seba. Jediným z ochotných a slušných boli tiež Enigma, kde sme svojho času mali naše sústavy na prezentácii. Ono to bolo totiž tak. Naša cena bola v danej kategórii príliš nízka a tak pre pomerne nízky objem marže predajcovia volili radšej predaj "značkových" reprosústav s podstatne vyššou maržou. Tak to v biznise chodí. A samozrejme reklama a marketing dnes tvorí neoddeliteľnú súčasť úspešných výrobkov. Firma neplánovala dať do marketingu a reklamy viac zdrojov a ešte aj z iných dôvodov došlo k utlmeniu výroby (aj tej modelárskej pre zlievarenstvo). Zrovna včera som mal na návšteve kamaráta hifistu, s ktorým sme si vychutnávali hlasitú reprodukciu klasiky, ale aj rockových peciek. Šostakovič, Musorgskij, Beethoven, STravinskij to všetko znie bez náznaku nervozity a stresu. Takže moje doporučenie, ak má niekto k dispozícii 10 tis. Eur, nech si rozhodne dá postaviť veľkú trojpásmovú sústavu. NA rozdiel od obdobia pred desiatimi rokmi je teraz k dispozícii podstatne viac a lepších meničov ako v čase vzniku Mermaidov. P.S. Keby mal niekto záujem o Amphory, tak kolega, ktorý kedysi so mnou na projekte pracoval, má jedny v bielej farbe doma a sú na predaj - cena medzi 5 a 6 tisíc eur.
godz

Příspěvekod Kuba4 » ned 09. bře 2025 18:32:59

Asi si opravdu nerozumíme. Přece jeden z důvodů proč si lidé kupují regálovky je jejich menší objem na nízkých basech a omezená hlasitost. V některých místnostech kvůli tomu nedokážou dostatečně vybudit mody místnosti a proto tam hrají lépe. Jasné jak facka. Nebo ne?
Marantz CD-17, PM-16 Casea, DUAL CS-529, JBL 4430
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K1000
Kuba4

Příspěvekod godz » ned 09. bře 2025 19:27:51

Ak by aj niekto umiestnil veľkú sústavu v cimre so stojatým vlnením (nedávalo by to zmysel), tak korekciou v posluchovom mieste sa dá dosiahnuť rozhodne lepšia reprodukcia cez veľkú sústavu ako cez vtáčie búdky.
godz

Příspěvekod dawsoo » ned 09. bře 2025 20:08:36

Tady je to asi jen o nepochopení toho proč a pro koho jsou určené regálovky.
Velká vícepásmová bedna (pokud to není coax řešení, kde tento parametr je konstrukční priorita či záměr) nezahraje dobře při blízkém poslechu (pásma se v žádné ose časově,fázově a i úrovňově nesčítaj optimálně) a naopak malá při vzdálenějším nevhodně zvoleném poslech místě (nestačí spl a frekvenční rozsah na dolním konci spektra při přijatelním zkreslení) ,to je imho právě ten důvod primární existence a možností výběru z více kubatur. To že z toho hifisti udělali jakýsi entry level a vybírají dle jiných kritérií je věc samože jiná. :)
Silent velké PC ---USB Izolátor USBISO211---SMSL SU-X/D400EX ---XLR Silver 5N---Topping L70---RCA Siilver 5N---Koncák Victor SuperA AX-550MODIF---tukabel stříbřená 2linka 2x2,5mm2 ----- Budky Pimpule1 = můj současný zvuk doma
dawsoo

Další

Zpět na Reprosoustavy