Drahé regálové reprosústavy

Re: Drahé regálové reprosústavy

Příspěvekod blesk » ned 09. bře 2025 21:15:08

Mam hifistickeho znameho, ktory nechce ani vacsie stlpove bedne. Jeho splneny sen boli Vimberg Amea:
https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... mberg-amea
Hudbu ale čo prevažne počúva, to preňho reprodukuje podľa jeho predstáv.
2x iFi iSilencer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech, Viablue, Viborg, prepoje:Burmester, Audioquest
blesk

Příspěvekod godz » ned 09. bře 2025 22:13:09

Davide, ale tá polemika nevznikla tak, že hodnotíme malé regálovky , spôsob ich využitia a posluchu. Túto diskusia nakopol priamo ja-kub, ktorý sa zamýšľal nad tým či lepšie kúpiť za 10 tis. Eur malé (a asi podarené regálovky) pričom mu súčasne vŕtala v hlave cena Amphor spred 10 rokov. Nech si počúva a kupuje kto chce čo chce, len som cítil potrebu vyjadriť sa k hodne nepresnej formulácii Kubu 4.
godz

Příspěvekod Kuba4 » pon 10. bře 2025 6:56:44

Se vší pokorou.

Nadhled konstruktérů hifi nad oborem jako takovým, bývá malý. Spoustu informací, které mají navíc, jim nedovolí podívat se na věci jednoduše. Např. hledají basáky, které potřebují co nejmenší objem pro své spravné fungování, přitom to nikoho jiného nezajímá. Ale vůbec. Praktické dopady použití většího objemu posluchačům prostě nevadí.

Každá místnosti ma své módy, někde je basů méně a někde více. Jsou horší místnosti a jsou lepší místnosti z akustického hlediska. Je to přece dáno jejich rozměry a umístěním zdrojů basů a umístěním posluchače.

Často se stává, díky umístěním urostlých sloupů u jedné strany a posluchače u protější, že to hučí jako prase. Samozřejmě mohou být ty sloupy objektivně mnohem lepší než malé ptačí budky. Ale zkuste lidi přesvědčit o tom, že se ty mnohem dražší sloupy vyplatí (přestože hrají objektivně v tomto umístěním hůř), že mají kompletně představit obývák nebo dokoupit možnost DSP korekce, když existuje mnohem praktičtéjší, levnější a v tomto stavu věcí i zvukově lepší řešení a to koupit ptačí budky!
Marantz CD-17, PM-16 Casea, DUAL CS-529, JBL 4430
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K1000
Kuba4

Příspěvekod dawsoo » pon 10. bře 2025 8:04:54

Já rozumim všem argumentům chlapi,jen jsem chtěl nabídnout trochu jiný pohled na problematiku s tím že ne vždy jsou optimální podmínky pro maximalistická řešení a někdy může být méně více. Pro mě DSP není cesta ,je to jen přesunutí problému a řešení důsledku nikoli příčiny. :)

Když uvedu namátkou nějaké typické příklady co mě napadají a pár lidí by mohlo i tady znát a někdy slyšet:

Ante Supersonic One ... byly neposlouchatelné z menší vzdálenosti než cca 3,5-4m (extrémní návrh s nekompromisním osazením pro realistickou hlasitost) leč dost tomu pro mé ucho chybělo v jiných aspektech
Quadral Titan - za mě povedené, na relativně kompaktní půdorys zahrály celé pásmo atraktivně i ve větším sále,nicméně ano, měly svůj typický podpis (příjemný)
Visaton Atlas - typický příklad pro mne mizerné velké bedny, co hrála dle mých měřítek opravdu vždy a všude mizerně a to po všech stránkách
B&W Nautilus - z toho co jsem slyšel tak nehrály nikdy a na ničem dobře (na svou velikost neduživé,špatně navázané a bezbarvé v blbém slova smyslu)
Xavian Virtuosa (první model) byla snaha aby hrály vše rozumně slušně, ale nešlo samože očekávat že s jednou osmou zahraje ve velký cimře jako bedna s dvanáctkou+ dole a byl to celkem dost náročnej model na krmení. Já bych to dnes zařadil jako slušnej "panelákovej" model.
XN-270evo - typická 2p 7+1 uzavřenka populární v letech 2000-2010 ,v malý cimře a na řidší žánry leckoho dlouhodobě uspokojila, ale nešlo nikdy určitě o žádný plnohodnotný poslech

co chci tím říci? že pro mne třeba neexistuje jen aspekt tzv velikosti zvuku - frekvenčního rozsahu a dynamiky při vysokých hlasitostech,ale i jiné důležité parametry poslechu, které opravdu není jednoduché běžně dosahovat u velkých modelů co se dají zaplatit. Aneb dobrých malých beden jsem ve své kategorii určitě za život potkal asi více,než těch velkých,co to znamená tak nějak asi po letech co jsem se tomu věnoval možná tuším, ale určitě se necítím na to, se k tomu kategoricky vyjadřovat,mohu mít pouze svůj názor či pohled na věc. Zásadní je vždy zadání a jaké jsou cíle a očekávání.
Naposledy upravil dawsoo dne pon 10. bře 2025 8:16:50, celkově upraveno 1
Silent velké PC ---USB Izolátor USBISO211---SMSL SU-X/D400EX ---XLR Silver 5N---Topping L70---RCA Siilver 5N---Koncák Victor SuperA AX-550MODIF---tukabel stříbřená 2linka 2x2,5mm2 ----- Budky Pimpule1 = můj současný zvuk doma
dawsoo

Příspěvekod BVa » pon 10. bře 2025 8:15:06

Možná cesta k dosiahnutiu požadovaných vlastností je dvojpásmo so zvukovodom ala MaBat, napr. STH12, dobrý 12" + 1"driver a horn.. Fullrange, výborné smerové vlastnosti (aj vertikálne- nízka delička..), zaťažiteľnosť (SPL, malé skreslenia..) a stále je to dvojpásmo..
Obrázek
PC, DAC D10B, PRE1, PA300SSE, 12"bas+ 1" driver, Sandhorn by MaBat
BVa

Příspěvekod blesk » pon 10. bře 2025 9:58:09

Otázka témy zakladatela vlákna nebola položená či dvojpásmo, ale “malé regálovky”. Čo je vždy bednička ktorá vyžaduje položiť ešte na stojany.
2x iFi iSilencer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech, Viablue, Viborg, prepoje:Burmester, Audioquest
blesk

Příspěvekod BVa » pon 10. bře 2025 10:27:29

Otázka bola
či sa vôbec oplatia malé drahé dvojpásma na stereo posluch

To si musí zvážiť každý sám podľa finančných možností, nárokov, posluchovky... Dal som len tip na riešenie, ktoré hrá nezrovnateľne lepšie, zaberie rovnaký "pôdorys" ako regály na stojanoch a je nakoniec aj výrazne lacnejšie ako boxy z prvého príspevku. A sú to "dospelé" boxy.
PC, DAC D10B, PRE1, PA300SSE, 12"bas+ 1" driver, Sandhorn by MaBat
BVa

Příspěvekod Kuba4 » pon 10. bře 2025 10:37:20

Zásadní je vždy zadání a jaké jsou cíle a očekávání.

Jak jsem psal, schopnosti malé regálovky na stojaneh zahrát a ochota posluchače zaplatit za tyto malé budky, končí někde na 4tis. Euro, tedy 100tis. Kč bez ohledu na zadání, cíle či očekávání.

Cokoliv dražšího malého je prostě iracionální. Takže odpověď na otázku z prvního příspěvku je ne.
Marantz CD-17, PM-16 Casea, DUAL CS-529, JBL 4430
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K1000
Kuba4

Příspěvekod blesk » pon 10. bře 2025 10:59:48

Len by som doplnil, že zrejme je myslený komerčne dostupný produkt predávaný buď direct sales spôsobom (predáva priamo výrobca), alebo cez distribučnú sieť predáva predajca. V prípade druhom (predaj cez distribučnú sieť) treba počítať že výrobné náklady tvoria maximálne 20-30% koncovej predajnej ceny.
blesk

Příspěvekod ja-kub » pon 10. bře 2025 22:10:09

godz píše:Davide, ale tá polemika nevznikla tak, že hodnotíme malé regálovky , spôsob ich využitia a posluchu. Túto diskusia nakopol priamo ja-kub, ktorý sa zamýšľal nad tým či lepšie kúpiť za 10 tis. Eur malé (a asi podarené regálovky) pričom mu súčasne vŕtala v hlave cena Amphor spred 10 rokov. Nech si počúva a kupuje kto chce čo chce, len som cítil potrebu vyjadriť sa k hodne nepresnej formulácii Kubu 4.

godz a BV ma pochopili. Z princípu chápem na čo sú dobré malé dvojpásma. Tie Focaly stáli kedysi 17 000€ a teraz sú v akcii iba za 10000€. Ja by som ich tiež chcel doma v mojej akustike porovnať s mojimi lacnými dvojpásmami :D
to blesk i ja mám dvojpásma na stojanoch :-)

pre mňa je cena za také búdky no go ikeď prevedenie perfektné...

Kuba4
Kuba4 píše:
Zásadní je vždy zadání a jaké jsou cíle a očekávání.

ja sa na to pozerám naopak asi - vidím cenu 10 000€ tak si hovorím, že by to malo zahrať i vážnu hudbu ako spomínané Mermaid Amphora. Je mi ale jasné, že to nezahrá. Predajca mi k nim doporučoval subwofer :-)
Přílohy
sth12.jpg
sth12.jpg (244.06 KiB) Zobrazeno 1374 krát
Ubuntu 24.04->JRiver MC27 (64bit)->USB Diy ->Topping E50-> BVAudio PRE1 -> BVAudio PA300SSE ->STH12 by Indian
3 boomkilery, 5x photoecho matrix, Laaksum EVO 5x8, 2 ks Laaksum EVO 3x3 - Akustiku vyladil Ing. Martin Vitvar (Check)
ja-kub

PředchozíDalší

Zpět na Reprosoustavy