(měření) DRC pomocí VST pluginu Dirac Live Audio Processor

Re: (měření) DRC pomocí VST pluginu Dirac Live Audio Process

Příspěvekod kryton » čtv 28. bře 2019 14:05:24

ZÁVĚR z předchozích třech příspěvků/měření:
  • Filtr Dirac dramaticky zlepšuje nejen frekvenční odezvu, ale i step response ve sweetspotu
  • Manuální filtr z Rephase step response ovlivňuje řádově méně. Významnější ovlivnění je u lineární fáze než u minimální fáze.
Dost to sedí s poslechem. Dirac s přehledem nejlepší. Manuální filtry se mezi sebou liší tak, že filtr s lineární fází je poslechově ostřejší než varianta s minimální fází. Poslechově nejhorší je varianta bez filtru.
Roon (DRC) - Roon Bridge (RPi4, MoOde OS, Shanti LPS) -> Topping HS02 -> SMSL SU-X (XLR) -> Topping L70 (XLR) - Audiophonics HPA-S400ET (XLR) -> PKAudio 8+4+1, Revel F208, Supra USB, Supra EFF1 XLR, QED Genesis. DRC - REW/Rephase.
kryton

Příspěvekod kamilek111 » pát 29. bře 2019 15:32:48

Zvažuji koupi tohoto procesoru.
https://www.minidsp.com/products/dirac-series/ddrc-24
Chci ho dát mezi předek a konec. Co si tom myslíte?
JRiver ->Customworks Dac 1NG ->Yamaha CX2,MX2 ->T+A Criterion TMR 120
kamilek111

Příspěvekod kryton » sob 30. bře 2019 17:12:51

kamilek111 píše:Zvažuji koupi tohoto procesoru.
https://www.minidsp.com/products/dirac-series/ddrc-24
Chci ho dát mezi předek a konec. Co si tom myslíte?

DAC+DSP+Dirac licence za 400 dolarů jsou lákavé. S vysokou pravděpodobností bude výsledek lepší než u stejně drahého prostého DAC bez korekce místnosti. Jako low cost řešení určitě super. Vidím tam pár nevýhod:
  • Vše se interně převzorkuje na 48kHz. Tudíž není podpora pro hires a nevhodně to ovlivní i nahrávky ve standardním rozlišení
  • Kvalita obsaženého DAC bude pravděpodobně horší než u vašeho stávajícího převodníku CustomWorks
  • Nemá to digitální výstup, takže to nelze propojit s vaším stávajícím převodníkem
  • Je to dedikovaný hardaware, není tam taková variabilita jako u čistě SW řešení. Dostupný výpočetní výkon neumožní pracovat s DIRAC filtrem s takovou přesností jako u SW řešení.
  • Pokud bych šel cestou dedikovaného HW, tak bych volil toto: https://www.minidsp.com/products/dirac- ... ne-summary. Má to digitální výstupy, lze za to připojit kvalitní externí převodník, vnitřně to převzorkováva na 96kHz, což je lepší varianta, i když ani toto není optimální. Bohužel to zase nemá audio USB vstup

Osobně si počkám na to, až Dirac vypustí na trh finální verzi svého VST pluginu a budu ho používat v JRiver Media Centeru, který dle patičky vašeho příspěvku také používáte. Takové řešení nemá žádný z výše uvedených nedostatků.
Roon (DRC) - Roon Bridge (RPi4, MoOde OS, Shanti LPS) -> Topping HS02 -> SMSL SU-X (XLR) -> Topping L70 (XLR) - Audiophonics HPA-S400ET (XLR) -> PKAudio 8+4+1, Revel F208, Supra USB, Supra EFF1 XLR, QED Genesis. DRC - REW/Rephase.
kryton

Příspěvekod kamilek111 » ned 31. bře 2019 1:54:33

Neumím anglicky takže nevím jestli jsem dobře pochopil popis výrobku, ale moje představa je použít pouze korekci místnosti dac mě nezajímá.

Na da převod by zůstal Customworks.a procesor by se zapojil mezi předzesilovač a konec. Momentálně používám plugin Mathaudio pro foobar výsledek je zajímavý, ale je omezený jen na hraní z počítače. Chtěl bych korekci místnosti i při použití gramo, sat a pod. Minidsp vyráběli i toto
https://www.soundimports.eu/en/ddrc-22a.html
Jde to ještě koupit,ale už ne u nich. Je to docela drahe ale je to komplet vč mirofonu stojanu atd. Ten vst plugin je taky zajímavý ale děsí mě podmínka připojení k internetu. Nejde net nehraju. To je pro mě nepřijatelné.
kamilek111

Příspěvekod kamilek111 » ned 31. bře 2019 2:18:35

Otázka je kdyz použiju plugin v přehrávači proběhne vše před převodem do analogu.kdežto pokud vyložím
procesor mezi předek a konec tak proběhne převod na analog poté se znovu zdigitalizuje provede se korekce a znovu se převede na analog . Příjde mi to dost složité . Zase asi jednodušší než si udělat z obývacího pokoje technickou místnost na poslech.
kamilek111

Příspěvekod vma » pon 01. dub 2019 6:42:52

Kryton - jedna otázka na Jriver. Porovnával si verzie Windows-Linux? Skúšal som verziu pre Windows, ale na mojom skúšobnom HW - Futro S900 je to na hranici možností. Možno linuxová verzia bude menej náročná na hardvér. Dá sa kúpiť aj nahratá karta na Raspberry, ale mám pocit, že to bude tiež poddimenzované. Daphile s Brutefir na rovnakom HW je v pohode.
NUC 8i3BEH Jriver - ADI-2-DAC-FS - BVA PRE1 - BVA PA300SSE - VMA-II REV
vma

Příspěvekod kryton » pon 01. dub 2019 10:03:12

kamilek111 píše:... procesor by se zapojil mezi předzesilovač a konec. Chtěl bych korekci místnosti i při použití gramo, sat a pod.

Pokud je požadavek na DSP/DRC pro analogové zdroje, pak signál musí být vždy nejprve digitalizován. Je otázka, jaký smysl má poslouchat gramofon, když se signál bude následně digitalizovat (na low cost zařízení). To už je lepší rovnou poslouchat digitální verzi nahrávky. Ale budiž, u analogového zdroje DRC jinak dělat nejde (což je další argument proti analogovým zdrojům obecně). Výše uvedené zapojení bude ale degradovat i digitální nahrávky. Proběhne nejdříve D/A převod, pak analogová úprava hlasitosti, následně A/D převod, DSP/DRC a opět D/A.
kamilek111 píše:Ten vst plugin je taky zajímavý ale děsí mě podmínka připojení k internetu. Nejde net nehraju. To je pro mě nepřijatelné.

Bez internetu můžeš normálně přehrávat včetně DIRAC DRC. Bez internetu nemůžeš pouze provádět měření a generování nových filtrů v rámci DIRAC aplikace a internet budeš potřebovat i při prvním použití DIRAC pluginu v JRiver Media Center (jednorázové ověřené účtu a hesla).
vma píše:Kryton - jedna otázka na Jriver. Porovnával si verzie Windows-Linux? Skúšal som verziu pre Windows, ale na mojom skúšobnom HW - Futro S900 je to na hranici možností. Možno linuxová verzia bude menej náročná na hardvér. Dá sa kúpiť aj nahratá karta na Raspberry, ale mám pocit, že to bude tiež poddimenzované. Daphile s Brutefir na rovnakom HW je v pohode.

JRiver pod Linuxem je z hlediska nároků na HW srovnatelný. Já ale používám HW s výkonovou rezervou, tak nemohu posoudit drobné nuance výkonostních nároků, které se mohou projevit u zařízení, které je výkonostně na hraně. Nicméně v JRiver pod Linuxem nelze použít běžné VST pluginy určené pro Windows, tedy ani DIRAC VST plugin.
kryton

Příspěvekod vma » pon 01. dub 2019 12:44:57

2 kryton - mal som trochu času a druhé Futro na hranie a tak potvrdzujem, že vyťaženie procesora je podobné - Daphile, Jriver na Linuxe a na Windows. Zvukovo to neviem porovnať, aj keby som prehadzoval doma počitače verím, že to moje ucho nerozozná.
NUC 8i3BEH Jriver - ADI-2-DAC-FS - BVA PRE1 - BVA PA300SSE - VMA-II REV
vma

Příspěvekod kamilek111 » pon 01. dub 2019 17:57:22

Na kdy je avizovana finální verze. A kolik bude stát.
kamilek111

Příspěvekod kryton » pon 01. dub 2019 19:14:34

kamilek111 píše:Na kdy je avizovana finální verze. A kolik bude stát.

To bych taky rád věděl. :-)
kryton

PředchozíDalší

Zpět na Digitál (Zdroje signálu, HTPC, DAC a DSP)...