ad) Trimování frekvenční charakteristiky o desetiny dBAno, souhlasím. I velmi malá změna na správném místě dokáže změnit celkové vyznění nahrávky. Všechno má ale samozřejmě svoje limity. Trimováním FR je možno zvuku subjektivně pomoci, ale základní zvukové charakteristiky DACu zůstanou stále přítomny, jen jinak "nasvícené".
ad) Žádný DAC nepřehraje všechny nahrávky dle preferencí posluchačeMoje zkušenost je, že pokud je nějaký DAC opravdu zvukově lepší, tak je lepší ve všem a na všech nahrávkách (v kontextu daných podmínek poslechu). Platilo to například ve srovnání E50>D10B, E70>E50. Pokud tomu tak není, tak lze těžko označit DAC za lepší. Spíše je jen zvukově jiný. E70 mi na žádném druhu nahrávek zvukově nevadí. U OCTO dokážu najít nahrávky, kde mi ten zvuk jde proti srsti. Ale na jiných nahrávkách zase dokáže více zvukově ohromit ne ž E70, i když i E70 je přehraje velmi dobře.
ad) NahrávkyAbychom nemluvily obecně. Zde je skladba, která mi během testu lépe vyhovola na E70:
https://tidal.com/browse/track/94619127 (track 7).
Následující skladba je vhodná pro otestování dynamiky, uřvanosti, soundstage:
https://tidal.com/browse/track/25042205 (track 12)
ad) Poslech na sluchátkaSluchátka aktuálně nemám k čemu připojit. Protože rozdíly zvuku odvozuji většinou od soundstage, který je ve sluchátkách značně zdecimovaný, jsem obecně řečeno při poslechu na sluchátkách mnohem více tolerantní ke zvukovým rozdílům.
Poznámka: Poslech OCTO probíhal za použití digitálního filtru
Fast RollOff Minimum Phase. Zkusil jsem teď filtr
Ultra Fast RollOff Minimum Phase. Tento filtr přidá zvuku na prezentnosti, že je celkově dokonce více prezentní než E70 (i když trochu jiným způsobem). Subjektivní dojem se na problematických nahrávkách značně vylepší, u těch i dříve bezproblémových už je té prezentnosti ale příliš. Klíč bude ukryt v dynamických vlastnostech DACu.
Roon (DRC) - Roon Bridge (RPi4, MoOde OS, Shanti LPS) -> Topping HS02 -> SMSL SU-X (XLR) -> Topping L70 (XLR) - Audiophonics HPA-S400ET (XLR) -> PKAudio 8+4+1, Revel F208, Supra USB, Supra EFF1 XLR, QED Genesis. DRC - REW/Rephase.