kryton píše:bogi píše:Na SMSL D300 s tymto chipom je vela chvalospevov a porovnani s modelmi > $1000, a to v klasickom PCM rezime.
U té SMSL D300 je nějaká diskuze o firmwarech s preferencí starší verze 1.0.1. O co konkrétně jde? Jen o DSD?
Prve D300 s MCU fw 1.0 (taky prisiel aj mne) nevykazovali ziaden problem. Ale ludia z Mac sveta sa stazovali, ze DAC nepodporuje DoP. Ide o obmedzenie MacOS, ze nevie native DSD.
SMSL pripravilo update na MCU 1.1. DoP sice zacal fungovat, ale ludia zacali hlasit pukanie pri start/stop a kazdej zmene fs, napr. v zmiesanom playliste. To ale nebolo vsetko. To bol len zaciatok firmverovej katastrofy. Niektore D300 zrejme obsahovali novsi hardver, na ktorych ten update sposobil znefunkcnenie DACu. Na inych to prebehlo ok. SMSL rychlo stiahlo ten update zo svojich stranok, avsak Shenzenaudio ho tam ma dodnes. Mozno oni predavaju len starsi hw, kde to funguje ... ale par ludi, co si to stiahlo a mali asi novsiu verziu hw, skoncili s nefunkcnym DACom.
Novsie stroje potom prichadzali s novym MCU fw 1.21. Aj tie pukali, hoci vraj menej. Niektori sa pokusili o downgrade, ale toto vzdy skoncilo znefunkcnenim. Jeden z ASR potom skusal rozne verzie USB drivera a postol jednu, s ktorou 1.21 puka len naznakovo.
Nikdy som na ziadnom DAC nemenil fw, nemal som na to ani dovod. Ak sa vyskytne problem, je lepsie vadne zariadenie vratit predajcovi, nez prepasnut lehotu na vratenie a potom sa pokusat problem riesit zmenou fw.
Toto ale nie je chyba DAC chipu. Je to hanba SMSL, ze netestuju aj downgrade a neupozornia, ak na novsom hw nemozno downgradovat fw na starsi. Je predsa normalne uviest rozsah seriovych cisiel, pre ktore je dany firmver aplikovatelny. A pukanie pri zmene fs je vec nedotiahnuteho fw - je to vec vhodneho nastavenia casu pre 'mute', ked sa meni fs.
Nic to ale nemeni na tom, ze D300 hra na svoju cenu necakane pekne. A podpora direct DSD na 48k*512 je pre mna necakane plus. Posledne dni som pocuval dost obsahu na 96k, kde som to vyuzil. Takze ... som spokojny so zvukom a moj kus nevykazuje problem, ale vzhladom ku firmverovemu gulasu nevytrubujem naokolo "kupte si D300". Mozete byt super spokojni, ale s inou verziou fw vam moze nieco liezt na nervy. Podla toho, ako zariadenie pouzivate. Pri mojom sposobe pouzitia by ani fw 1.21 nebol problem.
Ak sa pri VMV D2R vyvarovali tychto chyb a povylepsovali, co sa da, moze to byt zaujimavy kusok. Zatial som na posluch orientovane recenzie necital. Treba pockat na ohlasy. Alebo moze niekto celkom iny prist s novym DACom s tymto chipom. Uvidime ...