Měření audio řetězce jako celku

Re: Měření audio řetězce jako celku

Příspěvekod Lukaso » úte 08. kvě 2018 22:46:24

DJ_Rix píše:
Lukaso píše:Jen propojovací kabel.

Ten tvůj DAC má S/N -155dB ? :shock: Pokud na reprobedně je šumové dno -125dBV a za tím je DPA223 se zesílením 27dB tak to cca tak vychází. Skoro až neuvěřitelná hodnota 8-)
BTW, ztlumit si signál o -40dB digitálně znamená snížit si rozlišení na nějakých 17 bitů.

Rixi, tady ještě posílám měření samotného DACu. Jen upřesním, že DPA223 má zesílení 24 dB.

Samozřejmě, digitální regulace hlasitosti je kompromis. Znělo mi to tak ale lépe, než přes poťák, ať už byl důvod jakýkoli. Zkusím přidat i zeslabení na vstup DPA, časem.
Přílohy
dac_noisefloor_dBV.PNG
noisefloor DACu
dac_noisefloor_dBV.PNG (94.6 KiB) Zobrazeno 4267 krát
dac_sine_minus10_dBV.PNG
-10 dBV na výstupu DACu
dac_sine_minus10_dBV.PNG (89.08 KiB) Zobrazeno 4267 krát
Lukaso

Příspěvekod DJ_Rix » stř 09. kvě 2018 6:49:09

Díky Lukáši, paráda, perfektní výsledek. Koukam s tím NF cca -150dB jsem nebyl daleko .Iten tvůj ADC je perfektní, na měření super :) Zatím každý, kdo hraje tak jako ty, tedy DAC rovnou do konce a regulace digitálně mi potvrdil to co ty a sice že to tak hraje výrazně lépe.
HTPC,LutaDAC,Custom Preamp Rix Audio,SP Audio A400 Rix mod, NE3W by Kocour
Rix Audio Instagram
DJ_Rix

Příspěvekod BVa » stř 09. kvě 2018 8:11:39

Znělo mi to tak ale lépe, než přes poťák, ať už byl důvod jakýkoli.

Budenie konca z Rg rádovo kilohmy. Možný rast skreslení a ovplyvnenie kmitočtovej charakteristiky na hornom okraji audiopásma (podľa hodnôt súčiastok vf filtra na vstupe konca).
Zisk (resp. citlivost) preampu a konce pro symetrické vstupy a výstupy by asi přesněji uvedl BVa.

Koniec 1V pre plný výkon (zosilnenie 29,5dB), preamp zosilnenie 9,5dB symetrický výstup, 3,5dB nesymetrický výstup (hlasitosť a citlivosti 0dB).
Naposledy upravil BVa dne stř 09. kvě 2018 14:18:55, celkově upraveno 1
PC, DAC D10B, PRE1, PA300SSE, 12"bas+ 1" driver, Sandhorn by MaBat
BVa

Příspěvekod PMA » stř 09. kvě 2018 8:27:19

Lukaso píše:Samozřejmě, digitální regulace hlasitosti je kompromis.

To se právě ukáže při měření šumu celé sestavy (v dBVA) bez toho (zbytečného) signálu -10dBV. Tak jako to máš u měření šumu DACu, to samé provést pro celý systém, přičemž výstup DAC by měl být odmutovaný velmi malým signálem, stačí -120dBFS i méně, jedna malá úzká špička se do integrovaného šumu prakticky nepromítne.

Pokud se tu mluví o "NF", uvědomte si (Rixi), že je to silně matoucí veličina spojená se vzorkovacím kmitočtem, počtem bodů FFT (tedy bin width) a průměrováním. Je to v podstatě bezcenné číslo pouze na efekt a nepředstavuje šum, nýbrž spektrální hustotu šumu na té které frekvenci při konkrétní šířce pásma analýzy, což může být třeba 0.3Hz. Představte si to jako přelaďovanou úzkopásmovou zádrž se šířkou pásma v bin width. Změří úzkopásmový šum na konkrétním kmitočtu, ale my chceme znát šum naintegrovaný přes celé audio pásmo a nejlépe s váhou A, pak to odpovídá nejlíp tomu, co slyší ucho. Ucho neumí přepnout na filtraci se šířkou pásma 1Hz. Jinak je to číslo pro číslo a obrázek na efekt.

K té naměřené DAC ("noise floor") RMS = cca -105dBVA, není to špatné, ale ani nijak výborné. Na CustomWorks DAC1NG i na DM+ jsem naměřil -108dBVA a ani to nejsou špičkové hodnoty. Pokud se kterýkoliv z těchto DACů připojí přímo na koncový zesilovač se ziskem 27 - 30 dB, tak z výškáče o citlivosti kolem 90dB/W/m už je slyšet šum zřetelně. Pokud se předřadí nízkošumový předzesilovač (se staženou hlasitostí), tak šum zmizí zcela.
PMA

Příspěvekod PMA » stř 09. kvě 2018 9:42:40

Myslel jsem to takhle - nechá se zapojený kompletní systém se všemi kabely atd. Měří se na výstupu výkonového zesilovače, DAC je buzený malým signálem, v mém případě -110dBFS/1kHz a regulátorem hlasitosti se nastaví -110dBV/1kHz v grafu. Tím se odmutuje výstup DACu (je možné použít i třeba jen -140dBFS signál) a na výstupu koncáku se změří šum přes audio pásmo s váhou A vyjádřený v dBVA. V tomto případě -83.5dBV(A).
Přílohy
system_noise.png
system_noise.png (50.74 KiB) Zobrazeno 4391 krát
PMA

Příspěvekod PMA » stř 09. kvě 2018 10:49:23

Pokud už z jakýchkoliv důvodů chcete mluvit o zatím pofidérní veličině "šumové dno", tak přepněte v Artě na PSD (setup - spectrum scalling - PSD). "Šumové dno" pak bude definovaná spektrální hustota se šířkou pásma 1Hz a vyjádřená v dBV/sqrt(Hz) = dB ve Voltech na odmocninu z Hz. Teprve pak budou různá měření srovnatelná. RMS údaj se nezmění a stále ukazuje šum, v případě měření šumu bez zákl. harm. složky.
Přílohy
system_noise_spectral_density.png
system_noise_spectral_density.png (49.21 KiB) Zobrazeno 4375 krát
PMA

Příspěvekod DJ_Rix » stř 09. kvě 2018 11:05:53

Nevím jak to přesně počítá Arta, musim si pořádně prostudovat ten manuál. Z těch grafu je to z poloviny takové odhadování, například pro to měření co jsi dal jako poslední mi to vyšlo -87dBFS. Ale protože do toho kecá ještě A filtr a je to integrace přes audiopasmo, nejsem schopen absolutně ručně spočítat, na to mi už nestačí vzdělání :|
HTPC,LutaDAC,Custom Preamp Rix Audio,SP Audio A400 Rix mod, NE3W by Kocour
Rix Audio Instagram
DJ_Rix

Příspěvekod kryton » stř 09. kvě 2018 11:11:48

PMA píše:K té naměřené DAC ("noise floor") RMS = cca -105dBVA, není to špatné, ale ani nijak výborné. Na CustomWorks DAC1NG i na DM+ jsem naměřil -108dBVA a ani to nejsou špičkové hodnoty.

Pro DAC RME Adi2Pro vychází odstup šumu -118,8dBV(A).
Přílohy
ADI2Pro.png
ADI2Pro.png (31.24 KiB) Zobrazeno 4362 krát
Roon (DRC) - Roon Bridge (RPi4, MoOde OS, Shanti LPS) -> Topping HS02 -> SMSL SU-X (XLR) -> Topping L70 (XLR) - Audiophonics HPA-S400ET (XLR) -> PKAudio 8+4+1, Revel F208, Supra USB, Supra EFF1 XLR, QED Genesis. DRC - REW/Rephase.
kryton

Příspěvekod PMA » stř 09. kvě 2018 11:13:07

DJ_Rix píše:Nevím jak to přesně počítá Arta, musim si pořádně prostudovat ten manuál. Z těch grafu je to z poloviny takové odhadování, například pro to měření co jsi dal jako poslední mi to vyšlo -87dBFS. Ale protože do toho kecá ještě A filtr a je to integrace přes audiopasmo, nejsem schopen absolutně ručně spočítat, na to mi už nestačí vzdělání :|

Arta počítá efektivní hodnotu správně a právě tím posledním grafem a dále trváním na nepoužívání termínu "šumové dno" (a důslednou definicí šumu přes definovanou šířku pásma nebo váhovou křivku) se snažím vymanit z té bramboračky, která v případě šumu existuje. Připomíná to pak tak trochu spolek zahrádkářů :-). Přitom je to triviální. Opravdu doporučuji si nastudovat základy šumu, podívat se na definice třeba u Audio Precision v jejich AN atd. atd. Jinak se srovnává nesrovnatelné.
PMA

Příspěvekod PMA » stř 09. kvě 2018 11:13:49

kryton píše:Pro DAC RME Adi2Pro vychází odstup šumu -118,8dBV(A).

To je super, SOTA, State Of The Art v současnosti.
PMA

PředchozíDalší

Zpět na Co se nevešlo jinam - všeobecné principy & praxe