Měření audio řetězce jako celku

Re: Měření audio řetězce jako celku

Příspěvekod DJ_Rix » stř 09. kvě 2018 11:23:29

PMA píše:
DJ_Rix píše:Nevím jak to přesně počítá Arta, musim si pořádně prostudovat ten manuál. Z těch grafu je to z poloviny takové odhadování, například pro to měření co jsi dal jako poslední mi to vyšlo -87dBFS. Ale protože do toho kecá ještě A filtr a je to integrace přes audiopasmo, nejsem schopen absolutně ručně spočítat, na to mi už nestačí vzdělání :|

Arta počítá efektivní hodnotu správně a právě tím posledním grafem a dále trváním na nepoužívání termínu "šumové dno" (a důslednou definicí šumu přes definovanou šířku pásma nebo váhovou křivku) se snažím vymanit z té bramboračky, která v případě šumu existuje. Připomíná to pak tak trochu spolek zahrádkářů :-). Přitom je to triviální. Opravdu doporučuji si nastudovat základy šumu, podívat se na definice třeba u Audio Precision v jejich AN atd. atd. Jinak se srovnává nesrovnatelné.

No, nezbývá mi než tomu věřit. Jsem jen středoškolák a integrály fakt neumím. Aspoň přibližně mi to vyjde i při "odhadu" tak aspoň vím že to co měřím není úplně mimo.
HTPC,LutaDAC,Custom Preamp Rix Audio,SP Audio A400 Rix mod, NE3W by Kocour
Rix Audio Instagram
DJ_Rix

Příspěvekod kryton » stř 09. kvě 2018 11:24:58

PMA píše:
kryton píše:Pro DAC RME Adi2Pro vychází odstup šumu -118,8dBV(A).

To je super, SOTA, State Of The Art v současnosti.

Měl bych prosbu na Kocoura - mohl bys prosím to samé změřit i pro RME Adi2 DAC? Jestli to vychází podobně?
Roon (DRC) - Roon Bridge (RPi4, MoOde OS, Shanti LPS) -> Topping HS02 -> SMSL SU-X (XLR) -> Topping L70 (XLR) - Audiophonics HPA-S400ET (XLR) -> PKAudio 8+4+1, Revel F208, Supra USB, Supra EFF1 XLR, QED Genesis. DRC - REW/Rephase.
kryton

Příspěvekod kryton » stř 09. kvě 2018 11:40:31

Předchozí údaj S/N pro ADI2Pro byl pro referenční výstupní úroveň a korespondující vstupní úroveň +4dBu. Při nastavení referenční úrovně +24dBu lze dosáhnout ještě o něco lepší výsledek S/N: 119,6dBV(A).
Přílohy
ADI2Pro.png
ADI2Pro.png (31.46 KiB) Zobrazeno 2712 krát
Roon (DRC) - Roon Bridge (RPi4, MoOde OS, Shanti LPS) -> Topping HS02 -> SMSL SU-X (XLR) -> Topping L70 (XLR) - Audiophonics HPA-S400ET (XLR) -> PKAudio 8+4+1, Revel F208, Supra USB, Supra EFF1 XLR, QED Genesis. DRC - REW/Rephase.
kryton

Příspěvekod DJ_Rix » stř 09. kvě 2018 11:42:35

Nejsem Kocour, ale to se bez slušného ADC dá těžko zopakovat....předpokládám že to tvoje je loopback Pro , že ? Nehlede na to, to FS v grafu neni fyzické FS v DA/AD, to RME resampluje, ne ?
Rix Audio Instagram
DJ_Rix

Příspěvekod kryton » stř 09. kvě 2018 11:54:28

RME Adi2Pro může resamplovat (ASRC) na SPDIF/TOSLINK vstupech. Závisí to na zvoleném režimu. V USB režimu při použití USB vstupu k resamplingu nedochází. Respektive ne k tomu, který máš na mysli (ASRC).
kryton

Příspěvekod PMA » stř 09. kvě 2018 11:56:58

DJ_Rix píše:Nejsem Kocour, ale to se bez slušného ADC dá těžko zopakovat....

S předřazeným měřicím zesilovačem se dostanu k limitu měření šumu -130dBV(A), i s průměrnou USB kartou.
PMA

Příspěvekod Kocour » stř 09. kvě 2018 12:04:42

Rixi, jak ke me pojedes na ty Illuminatory, tak vem prosim i mereni, zkusime pomerit co Kryton zada. Muzeme to pripadne zkusit na mem notebook + Spartan, pripravim to, aspon me to donuti s tim pohnout a delat i neco jineho nez bedny.
Ansuz C2 -> Esoteric K01-XD -> Ansuz C3 -> Pass Labs Int-25 -> Ansuz C2 -> moje repro
Kocour

Příspěvekod PMA » stř 09. kvě 2018 12:05:54

DJ_Rix píše:
PMA píše:
DJ_Rix píše:Nevím jak to přesně počítá Arta, musim si pořádně prostudovat ten manuál. Z těch grafu je to z poloviny takové odhadování, například pro to měření co jsi dal jako poslední mi to vyšlo -87dBFS. Ale protože do toho kecá ještě A filtr a je to integrace přes audiopasmo, nejsem schopen absolutně ručně spočítat, na to mi už nestačí vzdělání :|

Arta počítá efektivní hodnotu správně a právě tím posledním grafem a dále trváním na nepoužívání termínu "šumové dno" (a důslednou definicí šumu přes definovanou šířku pásma nebo váhovou křivku) se snažím vymanit z té bramboračky, která v případě šumu existuje. Připomíná to pak tak trochu spolek zahrádkářů :-). Přitom je to triviální. Opravdu doporučuji si nastudovat základy šumu, podívat se na definice třeba u Audio Precision v jejich AN atd. atd. Jinak se srovnává nesrovnatelné.

No, nezbývá mi než tomu věřit. Jsem jen středoškolák a integrály fakt neumím. Aspoň přibližně mi to vyjde i při "odhadu" tak aspoň vím že to co měřím není úplně mimo.

Není potřeba pracovat s integrály, v jednodušších případech integrace dojde na prosté násobení, mocniny, odmocniny. Pokud při analýze se šířkou pásma 1Hz naměříš "šumové dno" -120 dBV, tak pro šířku pásma 20 000 Hz vyjde 141x výš (141 je odmocnina z 20 000). V dB to dělá posuv 20log(141) = 43 dB. Takže z "šumového dna" -120dB/1Hz je šum -77dBV/20kHz, nebo-li 141 mikrovoltů. Žádná vysoká matematika.

Mimochodem, fakt netuším, jak jsi přišel k těm -87dBFS nahoře. Graf byl v dBV a z něj se nic o FS nezjistí. -110dBFS šlo na výstupu DAC, ale v preampu se natočila hlasitost tak, aby na výstupu koncáku bylo -110dBV. Nesmíme se v tom ztrácet ;-)
PMA

Příspěvekod DJ_Rix » stř 09. kvě 2018 12:34:32

Ano, tak jsem to počítal. Jaksi se ale blbě odhaduje z toho grafu, zda je to "dno" -120, nebo je to uprostřed toho chlupatyho nebo dole, taky to není úplně rovná čára přes celé pásmo že, navíc filtr a atd . No a jak jsem došel k těm -87dBFS ? Holt jsem asi špatně předpokládal, že to mas zkalibrovano na dBV a FS většiny převodníku je 2V. Holt příště nesmím předpokládat :D
Rix Audio Instagram
DJ_Rix

Příspěvekod DJ_Rix » stř 09. kvě 2018 12:40:13

Jinak díky za měření Pavle, hned mi v zapalu diskuse nedošlo, že to je měření tvé sestavy. Vyzkouším doma za stejných podmínek jak to dopadne.
Rix Audio Instagram
DJ_Rix

PředchozíDalší

Zpět na Co se nevešlo jinam - všeobecné principy & praxe